Saturday, November 27, 2010

HUJAN JUMAAT

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:17 AM 0 nak komen.. Links to this post
Tisya: Mama ujan....
Mama: Takpe, esok mungkin hari cerah...

Hari ini cuaca mendung tiba-tiba. Banyak pula saya membasuh hari ni. Sah2 lah tak kering.
Punya la happy pagi2 tadi tengok langit cerah. So apalagi saya dah plan "it's laundry day!" Sambil2 tunggu machine settle cuci baju2, seronok melayan kraftangan saya nih. (hehehe anak2 sibuk tengok movie kat disney channel, selamat la sikit) Suka buat benda ni. Suka sangat. Cita2 nak ada karier berkaitan benda ni biler anak2 dah besar sikit. Mana tau boley kaya raya dengan buat benda ni jer....hehehe... Dah beberapa hari mengadap benda ni sebab suka sangat. Sambil teringat masa sibuk buat benda2 ni untuk diri sendiri dulu.


Tapi apa yang kita plan tak semestinya menjadi kan...tiba-tiba hujan..sah2 lah baju tak kering... Takpelah mungkin ada baiknya hujan hari ini dari hujan esok. Mana tau kan...
Allah lebih tahu.



Hujan turun lebat..
Hujan turun dari tengahari ke petang...
Kadang-kadang berhenti kejap kemudian hujan lagi..

Hujan dah reda tapi hari tetap mendung.
Tak nampak macam matahari nak bersinar terang macam pagi tadi..
Guruh masih berbunyi
walau hari dah tak hujan.
Kemudian hujan turun perlahan tak mengalah

Kenapa?
Siapalah kita nak persoal kerja Allah
Siapalah kita nak marah2
Ada hikmah walaupun hari ini hujan lebat

Biarlah hari ini hujan esok lusa mungkin langit akan terang.

p/s...sabarlah..

Tq dear...

Friday, November 19, 2010

sALAM aIDILaDHA...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:16 PM 2 nak komen.. Links to this post
Hari Raya KOrban kali ni beraya dengan my family first. As usual memang meriah. Seronok berkumpul adik beradik tambah Cik Uteh dah nak kawen. Topik utama semestinya hal kawen dia. Lagi sebulan jer...dah dekat sangat. Risau dan kesian pun ader. Macam2 nak kena buat especially bab nak kemas rumah. Apa yang penting..kerjasama!..hehehe

Tambah meriah raya kami bila mak sedara and family datang dari Ipoh. Riuh rendah rumah mak. kecoh!. Tapi memang seronok sesekali berkumpul.

To Mr Hubby...I love u lah... sebab dengan sabar tolong tengok-tengokkan lil girl. Mama sibuk masak n borak. TQ ye dear. This weekend turn abang pulak yer. Kita balik kg...kampung raja uda...klang..eheheh

Salam AidilAdha buat keluarga terchenta, Kawan2 & seantero dunia..hehehe

Monday, November 15, 2010

Kisah Hujung Minggu

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:50 AM 2 nak komen.. Links to this post
Sabtu-13/11/10
Gi tempah baju untuk wedding my younger sister this December. Baju lace gitu..Dah bakal pengantin siap beli kain and hajat sangat kakak2 pakai, layan je lah. Ishh..ni yang stress ni. Start la gatal nak cari kasut la, handbag la, ishh...mengade nak
berbelanja. Asal tengok jer berkenan. Mau muflis dibuatnya. Tapi orang guna cash ok..takde credit card2. Tu yang menung tunggu next allowance tu..hehehe. Selesai tempah baju trus gi DEMC Shah Alam.

My boys dah batuk dekat 3 minggu. Entah apa tak kena kerap pulak batuk sekarang ni. Nak kata sebab makan ice cream ke, minum air sejuk ke tak pulak sebab dorang memang jarang dapat makan benda2 macam tu. Being a mom, setiap kali anak sakit terasa frust and geram sangat pada kuman yang menyerang anak2. Mana tidaknya, kita dah buat sebaik mungkin tapi sakit jugak. So hari ni kami ke DEMC Shah Alam. Mr Hubby dah malas nak ke klinik biasa yang kami pergi sebab chargesnya dah makin mahal (re
ally mahal okey!) dah macam standard specialist!. So baik kami pergi DEMC je lagi puas hati. At least consultation and pricing of medicine listed in receipt. Tak la main agak2 jer. Tak nak burukkan sesiapa, kalau dah tak suka cari je tempat yg kita rasa suka ye tak....hehehe

Lepas settle hal sakit2 kami gi Subang Parade. Standard la Mr Hubby. Tiap2 minggu kalau boleh nak merayap bawak kami berjalan. So takde la alasan Mama nak bawa kereta merayap sendiri masa Mr Hubby keje. Aishhhh....

Ahad-14/11/10

Class music twin start lambat sket sebab takde letrik. So tak l
a kelam kabut pagi2 Ahad nih. Kami breakfast kat Bee's 5 beranak pastu ke kelas. Mr Hubby and lil angel gi jalan2 kat Jusco. (Sangat comey 2 beranak nih...) Habih class kami ke Jusco. Memula cam nak jalan2 n beli barang dapur. Tapi dah Jusco buat member's sale haruslah tergoda kan. Dapat la Tisya 3 pasang baju tak pasal2 n aba
ng2nya sorang sepasang siap toys. Sangat suke dress Mr Hubby belikan utk Tisya. Boleh la pakai wedding Ateh nanti kan...hehehe
Balik, lepak2 pastu masak dinner. Malam ni simple jer. Mr Hubby kalau dapat lauk ni dia tak nak sayur2. Satu main dish dah cukup dengan nasi putih. Ketam masak cili.... Opsss..kali ni tersedap la pulak masak. hehehe sebab taruh madu sket. So rasa dia different dari yang biasa masak. Mr Hubby makan sampai licin...huhuhu macam ni se
mangat sket Mama nak masak. Untuk twin sup ayam dah ok tambah dorang batuk. Lil girl ok jer tapi yang letih makan suka merayap. Aishhh...paling la Mama tak berkenan...

Nak masak apa esok?.....ish..ni yg borink nih....hari2 pikir menu... . :P

tada.....

Friday, November 5, 2010

FELL IN LOVE WITH LANGKAWI AGAIN AND AGAIN..

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:57 AM 2 nak komen.. Links to this post

To orang-orang Langkawi, mesti dorang proud sebab ada org dah jatuh cinta berkali-kali di Langkawi...hehehe

7 tahun yg lepas (hehehe) Mr Hubby bawa saya honeymoon di Rebak Marina Langkawi sebagai hadiah perkahwinan kami. Sangat-sangat teruja sebab itulah 1st time kami bercuti bersama tambah baru kawen. Sampai sekarang saya dan Mr Hubby sangat menghargai saat2 itu. So nasihat saya kepada readers yg plan nak kawen tu, ada kan peruntukkan berbulan madu sebab saat2 sukar suami isteri akan jadi manis bila kita kenang saat2 bersama yg tersayang. Jadi yg kelat akan jadi manis bila kita kenang saat kita baru2 kawen dan kita akan mula mengingati kenapa kita memilih lelaki/perempuan ini sebagai pasangan hidup. Ala tak mampu nak gi overseas dalam Malaysia pun ok. Kita pun kaya dengan keindahan alam kan...

Kami kembali ke Langkawi semasa Haziq & Hazim berumur 2 tahun. Seronok dua beradik ni tambah dapat naik bot & macam2 pengalaman dorang sepanjang perjalanan ke sana, di Langkawi & balik dr sana. Sampai sekarang pun dorang masih ingat & selalu suruh saya bercerita semula. Itulah percutian keluarga kami paling seronok & memorable. Tapi kami datang lagi ke Langkawi disertai dengan my lil' angel Batrisyia. Jadi inilah merupakan percutian keluarga kami paling seronok setakat ini selepas Beijing tahun lepas.

Kami ke Langkawi dgn MAS pd 12 oct 2010 dan duk kat Sri Kijang BNM, Pantai Cherating. Alhamdulillah 3 beradik tak banyak hal. Tisya berkepit dengan abah dia most of the time except nursing. Kesian tengok Mr Hubby tapi dia cool jer. Kalau ada pun Tisya buat hal dia oky jer. Relax jer layan anak. Mama jer yg garang sket...heheh. Twin pun tak banyak kerenah sepanjg di sana kecuali riuh sangat mulut main. Masing2 ader camera so sibuk la nak buat movie and ambik gambar. This trip kami byk relax and tak rushing ke sana sini. Kami gi Bird Park, Underwaterworld & Cable car (acara wajib Mr Hubby...tak tau la kenapa dia berkenan sgt naik benda ni...Mama layan ajer la walaupun rasa cam nak nangis kena naik benda ni. Tak bole tunjuk muka sgt sebab takut twin gelabah so muka maintain ajer la..)

Malam kami cari makan kat restoran2 sekitar Pantai Cherating which is very convenience sebab Sri Kijang kat area tu. Lepas makan jalan2 area shop lots situ yg happening walaupun dah dekat tengah malam. Bukan senang Mama & Abah nak bawak anak2 merayap malam2.

Mr Hubby & mama sangat la berkenan Langkawi tu sebab rasa sempoi jer life sana. Kalau la banyak duit mau ajer kami buat rumah kat sana cam Arwah Yasmin Ahmad buat kat parents dia. Buka la kedai makan ke kedai runcit ker kedai jual chocolate ker (best nih!), apa2 ajelah. Tak mewah pun takpe tapi hati damai. Wehhh berangan jauh dah Mama. Tapi, tak salah berangan sikit2, mana tau jadi kenyataan kan.Amin...

Bila la nak pegi Langkawi lagi?....kena kumpul duit nih....hehehe

Monday, November 1, 2010

CONCERT DAY HAZIQ & HAZIM

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:51 AM 2 nak komen.. Links to this post
Haziq & Hazim sudah selesai dengan JMC2 dorang last September. Starting October they will start with 3rd Book (JMC3). Mama was so proud of you two. Walau ada masanya boys macam give up sebab notes makin susah tapi dorang belajar juga. Bukan senang sebenarnya tambah dengan usia yg baru 5 tahun dorang kena use both hands to play. Honestly it really not easy. Kadang2 kesian tengok dorang stretch their little fingers to reach the notes tapi kena selalu advise and support supaya they always think positive.

They love & adore their Ms Grace. Tapi sayangnya JMC3 Ms Grace tak lagi ajar dorang. New teacher will continue. But Haziq & Hazim okey je sebab kata dorang, belajar aje la nak buat macam mana kalau dah Ms Grace tak boleh. Huihhh terkesima jap mama sebab ingatkan dorang sedey and tak nak belajar musik lagi. Kata Haziq, mmg la sedey tapi nak buat macam mana. Kata Hazim pula, mmg la suka Ms Grace ajar tapi takkan nak nangis2...amboi2...

Jom layan gambar....
Boys & teacher Grace

pose before concert

with classmate. They are the only boys..heheh

Die hard fan abang2..Lil Tisya

Graduation time

Time to dance and sing





Snap shots at Naili's

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:31 AM 2 nak komen.. Links to this post
posing sebelum makanan sampai
as usual..daddy's girl
my love
Lil sis, mom & myself.
Cik Uteh, thanks yer!

ops..baru terperasan...tak ambik gambar dgn along lah...aisyhhh...gambar posing reramai pun takder dalam camera ku inih..waaaa along kasi email gambar tu ok.tq..

Apa cerita?

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:52 AM 2 nak komen.. Links to this post
Lama betul tak blogging. Kalau rumah dah sure berabuk bersawang...so pagi2 buta ni saya nak bersihkan rumah ni.hehehe

Since last blogging cerita masa bulan puasa. My Hazim tak sihat. Alhamdulillah sebelum raya semua sihat. Kalau tak, tak raya la. Tahun ni r
aya belah hubby dulu baru saya. Dah 7 tahun kahwin ni tak la syahdu melampau sangat. Kalau dulu first time raya dengan mertua meleleh gak la air mata teringat adik beradik ku yang riuh itu dan mak abah. Tapi sekarang cool sikit maybe sebab
dah ada anak2 kot. So tak sempat nak sy
ahdu syahdan. Raya tahun ni kami merayap sungguh tambah En Hubby yg terchenta sangat sporting ( i love u bebeh!). Merata dia sanggup bawa asal tahu tempat nak pergi. Dari Klang ke Semenyih, ke Ipoh malah ke Kuala Kangsar pun dia relax jer. Thank you dear sebab sangat sporting yer.
ops pose manja sikit...ini hasil tangan anak lelaki saya yg baru pandai pegang camera :)

Satu lagi memory indah kami sekeluarga masa raya, kami makan ramai2 kat Naili's. Walaupun makanannya tak la hebat sangat tapi tempat tu mmg best. Hapenning! Sampai nak borak pun kena jerit..hehehe. But we have a good family time tambah orang belanja kan
...Thanks Uteh!! Moga murah Rezki!. Tahun depan kongsi dgn Ku yer belanja kami..hehehe


Tahun ni juga my younger sister Cik Uteh ni last raya sebagai anak dara. Tahun depan dah Mrs...hehehe Welcome to the club!! Dah tak lama dah nak naik pelamin...to my dear sister..."Amacam dah ready?.... Tido cepat nanti ada eye bag!"

And I know my youngest sister akan baca entry ini dan dgn tersengih-sengih bangga sebab tinggal dia anak dara terakhir Mohd Sham yg blom kawen. So kira saham tinggi la. Tak kisah la janji abihkan study dulu ok :)

Selepas Raya saya ada 2 event yang paling saya tunggu2. Yang pertama 2nd concert my boys sebab dorang dah abih 2nd semester Junior Music Course dan percutian kami sekeluarga ke Langkawi. Wuhoooo....

next entry ok.


 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting