Thursday, September 27, 2012

Mama vs tablet...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:44 PM
okey hari ni rajin update entry sebab emosi bercampur-campur. Kejap sejuk kejap panas kejap lagi panas gile...hahaha

Wahai tablet..saya tak benci awak.....malah saya pun dah ada tablet hadiah dari kekasih hati saya la...siapa lagi kalau bukan Mr Hubby. Impian yang termakbul setelah lama membelek2 pamphlet Samsung Galaxy Tab 2 7.0 plus...hihihih...nama penuh lagi....malah hadiah yang tak ada tema dan sebab ni menjadi salah satu kenangan terindah saya tambahan disertakan bersama handphone Samsung Champ warna pink yang comey lote....(walau tab tu boleh guna as phone tapi kata Mr Hubby, tak payah dok usung Tablet merata...pegi pasar pun nak bawak...hihihi...yelah kang sesat..ada Google Maps...gataiii)

Agaknya Mr Hubby terdengar kot my elder sister gelakkan my handphone casing....pastu dia cakap angah punya phone paling lama...lebih 2 tahun kot....Natijahnya...akak dapat phone plus tablet lagi! Thank you dear hunny bunny Hubby.

Eh.. tersasar pulak...sebenarnya tadi Mama emos sikit dengan twin. Budak makin besar makin banyak cakap dan akalnya. 1 kata kita 2 kata dia. Kena 2 x 2 tak ke 4! (because they are twin). Kalau tak ikut nafsu marah menggila tadi dah kena cili dua beradik nih...astagfirullah...

Aidilfitri baru2 ni Haziq, Hazim & Tisya dapat hadiah dari atuk nya (my father in law). Dapat pun day before raya. Nak tahu hadiah apa?....Tablet sorang satu! Baru umur 7 tahun & 3 tahun dah pegang tablet. Speechless!!!...tapi bukan bermaksud Mama happy yer. Ada 3 perasaan dalam hati Mama waktu tu. Sedih, Kecewa & Marah!.

Sedih sebab Mama rasa terkilan....Terkilan cara atuk manjakan cucu2. Sedih atuk tak hormat pendirian dan didikan Mama & Mr Hubby pada anak2. Sedih sebab Mama & Mr Hubby memang tak setuju sangat kanak2 terdedah pada komputer dengan cara salah di peringkat awal.

Kecewa sebab Mama dah boleh expect apa yang akan terjadi dan masalah2 yang akan timbul.

Marah sebab atuk tak berbincang dgn kami suami isteri.

Kalau bagi toys ke Mama tak kisah tapi tablet. Barang mewah bagi Mama. Bukan barang keperluan.
Atuk and nenek have their says about why they think my children should have it tapi I thinks I better keep silent abt it tapi antara sebab yg menyentuh jiwa raga aiii yg membengkak ini ialah tak nak mereka ketinggalan.

Nope! Haziq & Hazim tahu menggunakan komputer. Tahu apa itu comnputer games dan yang penting bagaimana menggunakan komputer dengan bijak. Mama selalu cari info di internet dan tunjukkan pada twin dan tisya. Contohnya bagaimana terjadinya hujan? bagaimana proses penyejatan? bagaimana belon udara berfungsi? Apa itu merdeka? Apa erti merdeka?..yes very informative untuk budak kecik 7 dan 3 tahun. But apa salahnya. At least mereka tahu komputer dicipta untuk menjadikan manusia lebih bijak bukan hanya bijak main games! In fact ada few question mereka Mama tak boleh jawab Mama refer di internet dan tunjukkan mereka cara nak cari info tu. Mereka juga tahu boleh main games tapi Mama hadkan. Malah mereka ada handheld game sendiri yang macam psp tu tapi educational games. Tak la boring sebab ada batman, spiderman, incredibles, barbie dan thomas the train. They are doing fine with it.

Tapi bila tetiba tablets..tetamu yang tak diundang menjengah keluarga kami, banyak yang kena diubah. Pasal tablet mereka bergaduh adik beradik. Pasal tablet masa belajar jadi masa terpaksa belajar. Pasal tablet masa practice music jadi masa nangis2 tak nak practice. Pasal tablet, seribu satu alasan dicipta agar tak perlu pergi sekolah agama. Pasal tablet sampai makan pun nak suap. Pasal tablet masa nak naik tidur mesti jadi isu nangis2 tak nak tido. Malah pasal tablet aunty2 datang nak jumpa anak saudara jadi kecik hati sebab dorang sibuk dengan tablet.

Sedikit pun Mama tak bangga bila anak2 hebat bermain games di tablet. Sebabnya mereka terlalu kecil untuk ini. Sudahnya Mama & Abah terpaksa berkeras dan marah2 hanya kerana anak2 dah pandai argued sebab naik tablet lebih lama. Walau pun sedar pengaruh marah anak2 ni sangat tidak baik untuk mereka tapi kadang2 naik hantu dibuatnya bila apa yang diajar selama ini jadi terganggu hanya dengan tablet. Sampaikan kalau bawa berjalan asyik nak balik jer sebab nak mengadap tablet.

Banyak lagi citer pasal tablet ni...nanti la Mama sambung part 2. sekarang masih marah lagi. Mr Hubby pun dah makin geram sebab tablet. Sabar la wahai hati.....ada yang tablet kena jual kang....


2 nak komen..:

PutriesNoora said...

sis,kakak sy pun beli tablet sorang satu untuk anak dia,tapi semua xjadi masalah sebab tablet2 tu kakak sy pegang,bila dalam kereta atau waktu lapang hujung minggu baru bagi diorg main...anak buah saya sorang 7 tahun sorang 4 tahun...takde masalah kot tablet tu kalau parent pandai handle..pada pendapat sy la=)

Syida@Mrs K said...

THANKS PUTRIES...
Akak pun start control since kami balik dari hong kong. bukan apa sebelum ni bagi chance sebab benda baru kan. Sedikit impress dengan kemahiran berfikir dorang dalam main game2 tertentu tapi fikiran mereka dok teringat game jer bila dah naik gian. si kecik tu pun dah pandai merayu-rayu...akak cuma nak mereka faham tablet ni bukan hanya untuk main game sahaja dan barang mewah macam ni tak perlu lagi untuk mereka. kalau dorang main robot ke, kereta ke, bola ke, badminton ke, lego ke lagi akak suka,,,hahaha..thanks ye puteri. appreciate your opinion! lol

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting