Friday, November 30, 2012

Tisya's kitchen

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 7:11 PM 0 nak komen.. Links to this post
Orang kata melentur buluh biar dari rebungnya...hahhahaha

Ni kitchen Tisya. Location kat kitchen Mama. Mama masak, Tisya pun masak. Mama kemas kitchen dia pun kemas kitchen. Hahaha. Comel sungguh. Dulu Mama kecil2 takde sampai macam ni. Paling tidak pinggan mangkuk mainan tu main kat luar sambil cabut2 rumput dan daun/bunga Mak buat masak :) Pastu tanah/pasir campur air sikit buat jadi macam kek.

That is so memorable. Tisya lain sikit. Mama potong sayur, dia minta batang sayur buat main. Mama potong ikan...dia lari!..busuk katanya...( kureng asam tul).

Sambil Mama masak, Tisya siap pinjamkan botol sos kicap (mainan of course!) pada Mama sambil cakap "Mama nak ABC Sos Manis Tisya?"...hahaha..comel! Mama pun ambik la buat2 letak kat lauk Ayam Masak Kicap.

Kalau tengok Mama penat terbaring, cepat2 Tisya ambil set ubat dan air kopi mainan dia bawa kat Mama. "Mama meh makan ubat. Minum air Capuccino yang Tisya buat...mesti Mama ok" :) ohhhh precious!

Then, paling kesian abang dan abahnya kena paksa makan & minum apa yang Tisya hidang dan masak. Kalau tak Tisya merajuk dan menjerit satu rumah " Penat Tisya masak...kenapa tak makan!!!" hahahha...dialog Mama dipinjam.

Dalam penat2 melayan kerenah customer, anak2 dan kerja rumah, ini adalah sebahagian dari penglipur lara saya...kerenah anak2 yang menyentuh hati dan kalbu...hahaha...







Thursday, November 22, 2012

Dear GAZA...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:55 PM 0 nak komen.. Links to this post


 Tak tahu nak cakap apa...nak xpress apa lagi...since 1 Muharram setiap hari mengikuti perkembangan Gaza dan berdoa mereka dilindungi. Dalam menjalani kehidupan seharian kita yang aman damai kita adakala terlupa mensyukuri nikmat yg kita ada. Kita tak pernah susah berperang, kita tak pernah dengar bunyi bedilan. Berlaku tanah runtuh pun kita dah seram.

Apa lah perasan anak2 kecil ni mendengar bunyi2 yang menakutkan itu. Bagaimana mereka menerima kesakitan itu? Sedangkan kita tercucuk jarum pun dah terjerit sakit. Ya Allah, lindungi saudara2 kami di sana.



Alhamdulillah, kali ini satu dunia bersatu menyuarakan bantahan. Ini bukan sahaja suara orang Islam malah bukan Islam mengutuk keganasan ini. Ini hak kemanusiaan. Dunia ini bukan milik kita sahaja. Kita kena kongsi. Kena hormati sempadan masing2.



Bukan Islam pun sama2 menghulur bantuan untuk orang2 Palestine. Ini hal kemanusiaan. Bukan agama sahaja. Tiada agama yg mahu umatnya berlaku jahat. Cuma manusia yang memilih jalan hidup begitu.



Kita sebagai ibu, tengok anak kena gigit semut ke nyamuk ke bukan main marah lagi. Kalau boleh setiap nyamuk dan semut kita jumpa rasa nak picit2, lenyek2 sebab geram anak kita sakit dibuatnya.



Alhamdulillah, hari ini telah ada positif feedback. Semoga Gaza selamat dan aman. Tapi sampai bila?. Sama-samalah kita berdoa Gaza dihormati dan tidak dicerobohi lagi. Ya Allah, Lindungi saudara2 kami di sana.



Semoga dunia kembali aman. Semoga Orang Islam BERSATU dan menjaga keamanan dan agama Islam. Semoga Malaysia sentiasa aman, dilindungi dan bersatu sebagai rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, bangsa dan agama. Semoga segala kekusutan segera selesai. Amin :)



Oh Allah.....


Tuesday, November 20, 2012

mission accomplished!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:22 PM 6 nak komen.. Links to this post
Alhamdulillah...berjaya juga mengemas bilik toys anak2 dgn bantuan 3 beardik nih. Perjanjian baru dibuat untuk mengelakkan bilik kembali macam haunted house. Gila penat. Dah ada yang rosak tapi budak2 ni tak bagi buang. Semuanya nak simpan. Alih2 senyap2 Mama masuk beg plastik hitam. Kalau tidak padat sendat jawabnya.

Banyak juga barang2 toys anak2 masa umur bawah 3 tahun nih. Dah macam kedai toys pulak. Banyak juga Mama dan Abah dah melabur...hahaha..toys yang ini Mama simpan baik2 dan kemas2. Mana la tau kot nak tambah sorang dua lagi kan. Boleh la adik2 main sok. Kalau tak Mama buat garage sale je. Dapat juga hasilnya :)

Since anak Mama twin, so ada la barang baby yg 2 set. So, bebila rajin nak upload photo stroller, walker, carseat,baby carrier for sale.....ihiks! rasa2 ada ke yg nak. Elok lagi tau. bersih gitu.

Hari ni mood nak gosok baju lak. 2 beradik ni mulai semalam dah dikerah sehari baca 1 buku cerita Bahasa Malaysia dan 1 buku cerita Bahasa Inggeris. Then sehari dorang belajar 2 peribahasa & simpulan bahasa baru. Ini projek cuti sekolah dorang. Memanjang main dan tengok tv mana boleh jadi kan.




Box Siap ada label ok....


tisya tengah pilih toys macam kat kedai... :)
P/s...seronok juga cuti sekolah....suka tengok anak2 depan mata....yg pening time berebut la....

Monday, November 19, 2012

Today mission: kemas bilik toys

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:46 PM 0 nak komen.. Links to this post
Diam tak diam dah setengah bulan November dah. Tak lama lagi masuk Disember. Cepat sungguh masa berlalu kan. Bila anak2 cuti ini macam2 kena plan untuk mengisi masa dorang Kalau tak, mengadap tv dan main je la jawabnya. Anak2 bising nak main tablet dorang. Memang dah janji cuti sekolah boleh main tapi masalahnya...Mama lupa la pulak kat mana Mama sorok!...huhuhu...dah berminggu cari tapi still no idea. Aduyaiii...

So hari ni....bagi mengubat duka lara anak2, Mama plan nak kemas bilik toys dorang yang berbulan tak dibuka. Dah macam Haunted House!. Gila sepah sebab last time masa Mama buka dulu 3 beradik ni kemain sepah lagi. So Mama telah melancarkan hukuman tak boleh masuk bilik toys sehingga diberitahu kelak. So main je la apa2 mainan yang ada diluar bilik toys. So jap lagi nak mengadap aktiviti berfaedah ini selepas makan tengah hari. Nak kumpul energy banyak2 sebelum headache and heart ache jap lagi.

Tak sampai hati nak upload gambar bilik toys yang disaster itu. Seram sejuk pulak kang..

Thursday, November 15, 2012

Salam Maal Hijrah

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:53 PM 1 nak komen.. Links to this post
Selamat menyambut tahun baru!
Salam Maal Hijrah dari blog duniabarumama.

Banyak nak cerita tapi sering kesuntukkan masa. Maklumlah anak2 mula cuti sekolah. Tak menang tangan jadinya.... but Alhamdulillah, I felt blessed. 

Semoga di tahun baru ini kita sentiasa dilindungi dan amalan kita diberkati.

Semoga seluruh umat Islam sentiasa dilindungi, agama kita dipelihara dan bangsa kita menjadi satu malah negara kita lebih aman dan damai. Amin. :)

Saturday, November 3, 2012

My own testimoni of Premium Beautiful

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:17 PM 0 nak komen.. Links to this post
Salam...
Today saya nak share my own testimoni of Premium Beautiful corset. Yelah, benda macam ni orang nak proof kan. Mesti nak tahu jalan ke tidak bila dah beli. Tapi pokok pangkalnya kena la rajin. Kalau setakat minum minuman untuk kuruskan badan tu tapi tak exercise serba sedikit, takkan senang2 boleh kurus. Kalau setakat beli treadmill mahal2 tapi tak gunakan takkan senang2 dah slim kan. Everything kena rajin.

Hasil pemakaian PB corset selama 8-10 jam sehari, Alhamdulillah saya berpuas hati dgn apa yang ada sekarang. Badan lebih sihat, cergas dan sakit pinggang berkurangan sangat. Pakai baju tak la nampak gelebeh sana sini. Keyakinan pun semakin bertambah. Malah boleh rasa kesihatan dalaman semakin baik terutama hal2 keperempuanan. Of course ambil masa sebab selama ni saya tak exercise. Sebulan ada la sekali jogging round padang kat rumah. Nak diet lebih2 pun payah sebab sebagai ibu sepenuh masa di rumah mesti la kena masak. Kalau dah masak, kena rasa. Kalau dah suap anak, saya pun nganga juga..huhuhu. So, jangan expect hari ni pakai, esok dah slim terus. Minggu ni pakai 3 hari jer, minggu depan dah harap body dah slim gile. Biar la realistik. :)

Okey, terpulang kepada penilaian masing2. Kalau suka boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut. Tawaran potongan RM100 untuk pembelian cash sepanjang November. Stock limited so kalau suka jangan tunggu lama-lama. Call me ok.

SYIDA  012-9793698


DULU
sila tengok betul2..mujur Mr Hubby tak pernah complaint :)


SEKARANG
Alhamdulillah, baju 3 tahun lepas boleh pakai balik. :)

Friday, November 2, 2012

Mama nak citer business pulak!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 8:27 AM 0 nak komen.. Links to this post
Actually dah lama Mama start business ni. Pasal tu la tenggelam timbul update blog nih. (Nak kena seimbangkan masa dgn anak2, business, kerja2 rumah dan of course Mr Hubby.) Baru la ni nak kongsi dengan kawan2 kat sini. To Ladies and Mommies especially Corset ni memang sangat bagus dan berbaloi untuk dipakai. Bagus untuk dalaman wanita dan tentunya luaran. Orang kata, biar cantik dalam dulu nanti kat luar pun automatik cantik. Ahaks! Tapi betul Mama sendiri dah try dan Alhamdulillah percubaan dan pelaburan yang berbaloi dan no regrets at all.

Badan rasa lebih sihat dan cergas. Banyak baju2 lama yang masih elok dapat Mama pakai balik sebab berjaya shed few kilos. Kalau turun berat badan jer tapi badan nampak gelebeh sana sini mesti tak syok. Tapi dengan corset ni selain turunkan berat badan, ianya MEMBENTUK semula badan kita. Badan nampak lebih kemas dan firm. Bagi wanita yang dah melahirkan anak masalah payudara la, peha, perut dan strech marks merupakan perkara biasa. Dengan Corset ni ianya bagai menyelesaikan semua permasalahan itu. Tapi awas, wanita yang belum kahwin pun ada masalah payudara kendur tau sebab gaya hidup, pemakanan dan pemilihan pakaian dalam yang salah.

Ala citer banyak2 tapi kalau tak try sendiri susah nak percaya kan. Corset apa Mama jual ni?...Corset Premium Beautiful! Haaaa...jangan takut jumpa saya... bukan saya paksa joint Hai-O pun. Itu hak anda. Dah try kalau tak suka pun no harm done. No paksaan! Saya pun pantang kalau orang paksa2 saya...hahaha

Orite dear, lain kali Mama kongsi lagi keistimewaan PB dan barangan kesihatan lain ok. Nak try? Just Call me at 012-9793698

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting