Friday, December 28, 2012

Twin n K Pop style @ I city!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:12 AM 0 nak komen.. Links to this post
18 November 2012
i City, Shah Alam.

Baru teringat nak update. Al Kisah last month twin need to perform kat MTV Stage at i City sempena pelancaran Water Park dorang tu. Their music school was invited untuk menyediakan persembahan di sana sambil promosi their music education. For almost a month twin practice untuk main lagu "Nobody by Wonder Girls" dan dance "Mr Simple and Sorry Sorry by Super Junior". Alhamdulillah, hasil usaha cikgu dorang serta practice setiap hari di rumah twin dapat main dan dance dgn baik.

Lagu Nobody tu sangat panjang okeh. Kesian juga tengok dorang practice tapi kalau tak usaha tak boleh buat kan. Finally they able to play tanpa tengok music note. Everytime dorang merengek susah I had to show supportive and positive face. Kalau ikut hati memang kesian tapi tak boleh mellow sangat sebab kena tunjukkan segalanya mampu dilakukan dengan usaha dan kerja keras. Tapi sesungguhnya..Mama cried dalam hati sebab kesian...huhuhu

Selepas show rasa nak peluk je cikgu music dorang sebab terharu dgn didikan dan masa yg telah dia berikan utk mendidik anak2. Seriously she never berkira kalau twin need extra time kalau2 tertinggal atau tak faham. In fact dia pernah siap datang rumah untuk guide twin for free masa twin nak exam dulu! Goodness...org baik mesti dibalas baik tanpa mengira kaum dan agama. I love the feeling being surrounding with positive people even though kita berlainan agama dan bangsa. Rasa sangat ke Malaysian an gitu ;)

Orite enjoy the pictures. (Sorry sebab dah basi sikit)




sorry..sorry...




k pop sesekali...

aha...gangam style...

Ms Tan...twin & Tisya music teacher :)

Tisya buat muka bila kena paksa senyum ;(

Mr Hubby & boys

Lil girl n me 

Wednesday, December 26, 2012

Dinosaurs main soccer?

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:43 AM 2 nak komen.. Links to this post
Another art project by twin. Setelah berhempas pulas buat Maths, BM, Eng, Agama etc..twin demand nak art and crafts pulak. So kena la layan kan juga sebab dua hero ni dah sungguh2 buat workbook dorang. God! penat wehh tapi demi anak...mak layan jelah. Anak2 mmg sangat suka tengok Art Attack & Finger Tips. So Mama google2 la cari idea for arts & crafts. Then finally we decide to make this. Hanya perlukan kotak toys lama dorang, kertas, gunting, colors, kad, glue & semangat yg jitu.

Layan fingertips kat sini

Tisya sedikit frust sebab dia tak minat benda ni. So made promise to make her "Robot Pink" next time..OMG!...

Tada!
guna la mainan dinosaurs dorang sebagai player :)

pandangan atas stadium ;)
boleh la letak pokok2 hiasan bagi cantik kan. Gol tu gunakan cup aiskrim yg dibelah  dan dibuang bawahnya.

pum ni untuk player tiupkan bola tu masuk gol. Maaf lupa nak ambil gambar bola. Gumpal kertas comel2 utk jd bola.

close up
tengok ada dinosaurs tengah borak lagi :)
kalau rajin boleh la color dgn meriah lagi yer.

Thursday, December 13, 2012

Aktiviti Cuti Sekolah

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 6:24 PM 4 nak komen.. Links to this post

Seyes..busy like mad...hahha..weekdays melayan anak2, suami, kerja2 rumah and my online business, weekdays melayan hubby yang rajin bawa berjalan sana sini...hahaha...tu kira penat jugak tu...

Anak2 memang gemar sangat kita melayan dorang. Kalau tak mengadap tv n main je la kerjanya. Kalau dapat tablet lagi la. Citer hal tablet, sampai hari ni Mama tak jumpa lepas simpan/sorok2 hari tu. Aduyaiii...poning kepala mencari. Kesian pulak budak2 ni.

Setiap hari Isnin-Jumaat twin ada schedule belajar dorang. Subject Tahun 1 kami review balik bagi betul2 faham. Lagipun ada 2/3 buku workbook dorang yang belum habis guna. Buku workbook yang sekolah suruh beli last year pun tak terusik. So sesuai sangat la buat review twin kan. Kalau tak rasa macam membazir jer. Ala bukan stress out whole day belajar. Sejam main, sejam belajar, sejam tengok tv, sejam belajar lagi. Santai2 jer.

Nak bagi dorang lagi bersemangat belajar Mama kena sediakan aktiviti Arts & Crafts, Sains Projek, Movie/CD time atau Fun Day. Meriah rumah jadinya. Si kecik Tisya pun dah pandai demand sekarang minta art science projek bagai...hahaha..layan je la walau kadang rasa semput dah...hihihi

So nak share today aktiviti arts and crafts anak2. Simple but dorang suka sangat. Mama beli set ni kat kedai DIY. Cuma RM2.50-3.50 je utk 1 set. Then boleh guna decorate their room. Anak2 rasa proud sangat kalau kita appreciate hasil kerja mereka. To mommies and daddies, kalau nak hantar art class mungkin ada yg rasa mahal kan atau tak berkesempatan kan. So, rajin2 cari bahan macam ni nak bagi anak2 excited and appreciate their creativity. Murah dan praktikal. Lagi satu Mama suka pergi kedai Art Friend kat Gardens@Mid Valley tu. Tapi mahal la sikit. Pilihan lebih banyak dan kreatif.

So, Happy Thursday. Extra bonus point kalau baca Yassin. Dan jom support Harimau Malaya tonite okay. Semoga pasukan kita berjaya tonite! Boleh tutup mulut2 takde insurans tu. Paling sedih ianya datang dari RAKYAT Malaysia sendiri. Sedih!














p/s..okey nak masak sekarang...kang nak ngadap tv tengok bola pulek...

www.zawara.net/syida

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:36 AM 0 nak komen.. Links to this post
Assalammualaikum,
Good Morning peeps!

Cantik ek collection Zawara ni. I loikeee...Ikut hati nak jer pick semua color...hahaha..sabar2.

Their collection simply sopan, stylo & menarik. Nampak elegan untuk acara formal & menarik juga untuk weekend outing with family and friends. I really love their collection. 

Nanti update lagi ok. Sekarang 3 beradik ni perlu perhatian serius...dah buat muke borink dari tadi...;)


Wednesday, December 12, 2012

wow..12.12.12

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 6:54 PM 0 nak komen.. Links to this post
Salam Hari Rabu...
Cantikkan tarikh ni. Agak2 ada tak orang kawen hari ni. Akad nikah jer dulu. Weekend baru kenduri kendara. Yang dapat baby pun mesti rasa special sangat. Hope everyone have their own special day today. :)

As for Mama, I decided to become e-boutique owner of Zawara today. Personally I like their collection. Cantik dan menarik. Nampak simple tapi still stylo. I have personal experience buying from Zawara secara online. Memang super duper best service yang dorang sediakan. Cepat dan mesra pelanggan. Saya tersalah order size dan minta tukar. They reply promptly and fast!. Of course kos hantar semula pada mereka kita kena tanggung tapi mereka hantar balik pada kita it is free of charge! Saya siap minta tukar color lagi ok. Takde masalah dan sangat friendly.

So, berdasarkan pengalaman yang best tu saya decide untuk jadi reseller/dealer Zawara. Koleksi menarik dan cantik.

So dearest, do support me and visit my web store yer. Thank you
My Beautiful Zawara


Tuesday, December 4, 2012

"Mama ada tak baju buah-buahan?"

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:13 PM 2 nak komen.. Links to this post


Olla!
Lama tak update blog. As I said cuti sekolah agak mengikat ruang waktu santai saya esp on blogging. Mana nak kejar masa untuk kerja rumah, bisnes and anak2 serta suami. Kalau suami cuti saya percaya ibu2 macam saya lagi sibuk. hahahaa.

Actually hasil kerastangan di atas ialah minggu akhir sebelum cuti sekolah. One evening after fetch twin from sekolah agama suddenly they said "Ala lupa nak cakap Mama esok ada Hari Kanak-kanak kat sekolah. Cikgu cakap siapa ada baju buah boleh pakai untuk persembahan"
Gulp!...Mana la pernah beli baju buah sejak2 dah besar panjang ni (huhuhu macam dah belasan umur pulak). When Mama said "Takpe la. Tak payah join la. Mana ada baju buah. Lagipun dah petang ni. Mana sempat nak pergi Tesco ke Giant ke Jusco ke. Kang Abah bising pulak pergi last minit"
But as usual seeing their sad faces made my heart ache. So lepas dinner malam tu. Punggah cari white t-shirt and godek segala alatan yang sesuai buat baju rambutan & nenas.
Dan within 1 setengah jam, Alhamdulillah terhasil la baju2 tu. 2 beradik sama2 bantu mana yang patut. Si Hazim sampai tersengguk-sengguk menahan mengantuk. Si Haziq pula sibuk nak design topi bagai. Wehhh...tak sempat sayang oi.

Dan bila balik sekolah....Haziq dengan happynya bagitau dia dapat No 2 pertandingan fesyen di sekolah. Dan Hazim no 4! Erk...la pertandingan fesyen ker.....kata persembahan...Alahai anak2. Patut la nak topi, aksessori bagai. ;)

p/s: Sejujurnya memang sangat penat hari tu. Mengantuk sangat. Tapi tak sampai hati nak hampakan permintaan dorang. Alhamdulillah, senyuman mereka & kegembiraan mereka adalah balasan yang tak ternilai. Benda2 kecil macam ni kita tak sedar tapi inilah pengubat duka lara.


Book of the November & its for sale!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:36 AM 0 nak komen.. Links to this post

Dah baca novel ni?
Siapa orang gajiku by Azimah Lily.
Terbitan Karya Seni.
mukasurat 545

Menarik juga. Konflik yang dicipta menarik.
Tapi, sebilangan penulis gemar menulis tentang kehidupan orang2 berada. Datik Datin, Tan Sri Puan Sri, Tengku, Raja dan macam2 lagi asalkan orang berada. Sinikal bila mengambarkan kehidupan berkereta mewah, banglo dan luxurious shopping.

Pembaca2 muda yang masih mentah mungkin mudah terpesona dan mencetuskan rasa ingin memiliki kehidupan begitu. 

Cara penceritaan bagi saya mmg best cuma latar belakang kehidupan watak2 tu yang saya kurang minat. Takpelah, peminat Azimah Lily marah pula karang.

My personal opinion, karya terbaik dari penulis2 hebat seperti Fauziah Ashari dan lain-lain adalah kerana ia banyak berkisar tentang kehidupan manusia biasa dan realistik. Karya seperti Nora Elena,Ombak Rindu dan Adam & Hawa menjadi satu fenomena kerana ia realistik. Kehidupan manusia biasa-biasa. Realiti dan fantasi yang bertempat. Bila dibuat filem atau telenovela ia jadi lebih hits sebab ia berlandaskan penceritaan mengikut novel di samping pembawaan aura karismatik pelakon2 terbabit.

Tepuk dada tanya selera....Ini hanya pendapat saya... 
Siapa nak beli? SMS saya ok 012-9793698
RM21 termasuk postage untuk Semenanjung Malaysia. For Sabah dan Sarawak serta Labuan u need to add few ringgits. Condition: Tip top!. Sekali baca sahaja dan I love my books, thus I handle it with extreme care. :)


Saturday, December 1, 2012

Congrats Haziq!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:45 PM 0 nak komen.. Links to this post
Dah lama sebenarnya cerita ni. baru teringat nak uplod. Congrats to my dear Haziq sebab dapat hadiah untuk markah tertinggi Jawi di sekolah agama. Haziq scored 100% and Hazim 98%. Just imagine how Hazim's felt. But Alhamdulillah Hazim is sporting enough dan support his buddy. Haziq even asked Hazim to accompany him to go on stage masa nak ambik award sebab dia kata, dia takkan pandai kalau bukan Hazim pun ajar dia juga. Owhhh..sob..sob..touching aiiii.

Semoga mereka sentiasa sayang menyayangi dan menghormati each other sampai bila2. Kekuatan keluarga adalah dari penyatuan hati dan jiwa serta rasa hormat antara satu sama lain. Kekuatan Mama & Abah ialah anak2!.

Dear boys & Tisya we love u!




 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting