Monday, May 6, 2013

Pilihan Raya Umum 2013.

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:06 AM 0 nak komen.. Links to this post

Dah Mengundi? Yang first time mesti extra thrill. Rasa macam dah dewasa sangat...hahaha...saya pun macam tu juga dulu. Xcited kot. This is my third time. Still voting at my hometown... Batu Caves je. Mujur tak payah travel jauh2. Jenuh juga kalau bersesak-sesak di jalanraya/lebuhraya kan. Tapi 5 tahun sekali apa salahnya.

Mohon pada Allah, sebaik keputusan diumumkan segalanya akan selamat. Moga tak ada la pergaduhan atau pertumpahan darah. Tak sanggup rasanya melihat sesama kita bergaduh hanya kerana perbezaan pendapat. Lately pun jenuh nak explain kat boys & Tisya bila dorang tengok kat newspaper gambar orang berdarah2 bergaduh. Boys dah pandai baca so of course dorang boleh baca sendiri. Saya pula tak nak tanamkan negative taught pada mereka. So kena pusing sikit explain nya agar tak menjadi isu nanti.

Semoga Malaysia lebih aman dan damai, maju dan berjaya. Semoga kita kembali ke zaman di mana setiap kaum hormat menghormati dan tahu garis batasan jika ingin menegur baik segi agama, amalan atau apa saja. Hidup baik-baik sahaja dan didik anak2 menghormati semua orang tak kira usia, bangsa dan agama. Tiada sesiapa yg lebih hebat antara kita kecuali Pencipta.

p/s: Lately dok nyanyi lagu mari mengundi jer....huhuhuhu

Sunday, May 5, 2013

Selamat Mengundi!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:07 AM 0 nak komen.. Links to this post
start pukul 8 pagi ni In Sha Allah sekali lagi rakyat Malaysia diberi mandat untuk memilih pemimpin untuk menerajui negara untuk tempoh 5 tahun lagi. Semoga segalanya berjalan lancar dan aman damai. Yang menang jangan tak bersyukur dan lupakan janji untuk memberi yang terbaik untuk rakyat. Dan yang kalah jangan la merajuk sampai nak mengamuk. Bukan contoh yang baik untuk generasi muda. Bak seorang ayah atau ibu yang mudah melenting jika ditegur, jangan terkejut anak2 tetiba mengamuk sakan jika kita tegur mereka satu hari nanti. Kepimpinan Melalui Teladan, kata cikgu saya dulu.



Lately isu2 berkenaan politik mencuri banyak masa saya. Pembacaan, melayari internet & forum tv sering mengganggu kelancaran hari saya. Satu hari twin bertanya tentang ini. Seboleh-bolehnya saya tak nak memburukkan mana2 parti pun. Walaupun saya sokong yang itu tapi saya tak nak guna bad words pada yang ini. Cukup lah berkata "yang ni mama abah tak geng". "Kenapa?" tanya mereka. "Sebab Mama & Abah lebih yakin dan percaya pada geng ni untuk menerajui negara" "Kenapa kena ada mengundi?" tanya Haziq. "Sebab ini masanya kita memilih peneraju negara setelah 5 tahun" Hazim pula bertanya "So far hidup kita okay, kenapa kena pilih yang baru?" "Sebab that's hows the system works. After 5 years mungkin ada pemimpin kurang bagus yang perlu kita tukarkan" "Kenapa this men looks angry?"tanya twin lagi. "Owh, maybe he wants people to believe and choose him" said tired mom. "We dont want to choose an angry man to become a leader. Angry will makes u looks scary. Angry means u cant handle stress. If u cant handle strees, how could u handle Malaysia"...said the twin. I was speechless...WoW!

p/s so apa kata anda?...kids are sooooooo naive but still their way of thinking can teach u something. Jangan lupa bawa IC, Pangkah baik2 dan senyum. Takmo gaduh2. Saya cuma mahu Malaysia yang lebih maju, aman damai dan berjaya. Kalau Malaysia mundur, kesian kat anak2 kita. Be wise and Keep Cool.

Saturday, May 4, 2013

Bulan May..bulan special kami

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:45 AM 0 nak komen.. Links to this post
Assalammualaikum.
Agak merajuk dengan blogging sebab banyak benda nak buat. Tambahan anak2 dah makin besar, makin banyak ragam. Being a full time housewife challenging dia lain macam. Depends pada cara anda. Nak yg complicated or simple. Nak simple, urusan leceh2 serah org ke 3 i.e kemas2 rumah boleh panggil tukan cuci punya yg service yg begitu banyak sekarang, complicated lebih kepada detail tiny weeny pun kena buat sendiri :)..takpe2, tarik nafas dalam2 dan enjoy it. Kalau ikhlas, In Sha Allah ada balasan yg baik sudahannya sok. Ada extra fulus, can call up the cleaner services...tak salah pun. It makes your smile broader...huhuhuhu.



Bulan May, saya sentimental sikit. Voting Day,Mother's Day, my dad's birthday, Teacher's day and most important to hubby & I is.... it's our anniversary month!

Tapi bulan ini juga selalunya before our anniversary day mesti ada kacau bilau even small things. Cam panas jer...hahaha...but Alhamdulillah, apa pun berbalik pada agama. Kena guna akal, bukan nafsu. Nafsu marah ni lah jadi penyebab huru-hara. Berdebar juga ni. So far we are fine tapi ni baru 4th May....huhuhu...26 days to go...This year its our 10th year anniversary (Alhamdulillah..) and I have been used to panas scenario for the past 9 years. Kalau kami panas-panas pun tak la sampai hempas2 pintu. Biasa la hubby and wifey, marah tu tanda kita kisah tak gitew..hahaha

So bulan ni kena cari anniversary gifts extra special sikit. Alhamdulillah juga last few weeks my little garden won 3rd place in Green Garden Awards. I won some cash. Dapat la top up sikit my savings for the special gift. Cerita Green Garden Awards lain kali saya citer okay.. (cheh..macam ramai peminat hihihi)

So tomorrow will go for hunt of the gift. Encik Suami dah belikan pun untuk saya. memang tak suprise tapi saya gila suprise on the day he brings me to the place and asked me to choose....hewhewhew...ala-ala drama telenovela gitu. So touching and awkward but still it is sweet though.

By the way, Selamat Mengundi. This time is my third experience to vote. Be reasonable. Be positive. Tak Nak la gaduh2. Malu kat anak2 atau remaja kita. Voting is our responsibility. Dunia yg aman hari ini bukan selamanya milik kita, kita meminjamnya dari generasi seterusnya. So kesian kat generasi akan datang. Takkan nak wariskan Malaysia yg bergolak dan mundur. Anyway drive safely okey. Baca doa dan kalau ngantuk berhenti rehat... ;P
 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting