Thursday, September 19, 2013

Novel for sale (preloved)

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 6:06 PM 2 nak komen.. Links to this post

Preloved novel for sale!

1. Lafazkan Kalimah Cintamu
Siti Rosmizah- Harga Pasaran RM 26.90
My Price RM 25

2. Untuk 3 Hari
Ahadiat Akashah - HP RM39.90
My price RM30

3. Ributnya Cinta
Phidot - HP RM24.90
My price RM23

4. Kata Tak Suka
Qaseh Qaisara - HP RM 20
My price RM19

5. Suami yang kubenci
E Man Sufi - HP RM20
My price RM19

6. Cinta Jangan Kau Pergi
Norhayati Berahim - HP RM 20.90
My price RM 19

7. Gelak Tergolek
Wann Azlan - HP RM18
My price RM17

8. Bila Blogger Jadi Maid
Zati Mohd - HP RM20
My price RM19

9. Musuhku Suamiku
Zuera Rasiddin - HP RM19
My price RM18


Semua novel ni baru sekali jer dibaca. Condition tip top dan nampak masih baru sebab saya sangat tak suka buku rosak. In fact bau pun masih baru. ;) 

Postage fee borne by buyer ya.
PosLaju rate for below 2kg start at RM4.50 untuk Semenanjung Malaysia ya. Kalau ada Sabahan or Sarawakian yang nak beli I will advise the right figure or you can check at PosLaju webpage :)

Once you have confirm the order, transfer payment to my account, I will post it to u and let u know the postage price. No booking as I have to be fair to genuine buyer too. COD only at Tesco Setia Alam or Giant Klang Sentral on certain days only. This can be discussed thru SMS later.

Please SMS at 012 9793698
Syida
Siapa Cepat Dia Dapat ya... Thanks!



Assalammualaikum...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:58 AM 0 nak komen.. Links to this post
Long time tak update blog....
I have lost the password dan jenuh mencari. Nak pepandai tukar password pun tak boleh sebab 2nd email pun dah hilang passwordnya...since that malas nak pening2 cari..

At last! godek sana godek sini jumpa gak.

Banyak citer nak share tapi tak terluah since few months ago.

Hope everybody have a good day. Be happy Be Grateful ... Take care!

Monday, May 6, 2013

Pilihan Raya Umum 2013.

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:06 AM 0 nak komen.. Links to this post

Dah Mengundi? Yang first time mesti extra thrill. Rasa macam dah dewasa sangat...hahaha...saya pun macam tu juga dulu. Xcited kot. This is my third time. Still voting at my hometown... Batu Caves je. Mujur tak payah travel jauh2. Jenuh juga kalau bersesak-sesak di jalanraya/lebuhraya kan. Tapi 5 tahun sekali apa salahnya.

Mohon pada Allah, sebaik keputusan diumumkan segalanya akan selamat. Moga tak ada la pergaduhan atau pertumpahan darah. Tak sanggup rasanya melihat sesama kita bergaduh hanya kerana perbezaan pendapat. Lately pun jenuh nak explain kat boys & Tisya bila dorang tengok kat newspaper gambar orang berdarah2 bergaduh. Boys dah pandai baca so of course dorang boleh baca sendiri. Saya pula tak nak tanamkan negative taught pada mereka. So kena pusing sikit explain nya agar tak menjadi isu nanti.

Semoga Malaysia lebih aman dan damai, maju dan berjaya. Semoga kita kembali ke zaman di mana setiap kaum hormat menghormati dan tahu garis batasan jika ingin menegur baik segi agama, amalan atau apa saja. Hidup baik-baik sahaja dan didik anak2 menghormati semua orang tak kira usia, bangsa dan agama. Tiada sesiapa yg lebih hebat antara kita kecuali Pencipta.

p/s: Lately dok nyanyi lagu mari mengundi jer....huhuhuhu

Sunday, May 5, 2013

Selamat Mengundi!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:07 AM 0 nak komen.. Links to this post
start pukul 8 pagi ni In Sha Allah sekali lagi rakyat Malaysia diberi mandat untuk memilih pemimpin untuk menerajui negara untuk tempoh 5 tahun lagi. Semoga segalanya berjalan lancar dan aman damai. Yang menang jangan tak bersyukur dan lupakan janji untuk memberi yang terbaik untuk rakyat. Dan yang kalah jangan la merajuk sampai nak mengamuk. Bukan contoh yang baik untuk generasi muda. Bak seorang ayah atau ibu yang mudah melenting jika ditegur, jangan terkejut anak2 tetiba mengamuk sakan jika kita tegur mereka satu hari nanti. Kepimpinan Melalui Teladan, kata cikgu saya dulu.



Lately isu2 berkenaan politik mencuri banyak masa saya. Pembacaan, melayari internet & forum tv sering mengganggu kelancaran hari saya. Satu hari twin bertanya tentang ini. Seboleh-bolehnya saya tak nak memburukkan mana2 parti pun. Walaupun saya sokong yang itu tapi saya tak nak guna bad words pada yang ini. Cukup lah berkata "yang ni mama abah tak geng". "Kenapa?" tanya mereka. "Sebab Mama & Abah lebih yakin dan percaya pada geng ni untuk menerajui negara" "Kenapa kena ada mengundi?" tanya Haziq. "Sebab ini masanya kita memilih peneraju negara setelah 5 tahun" Hazim pula bertanya "So far hidup kita okay, kenapa kena pilih yang baru?" "Sebab that's hows the system works. After 5 years mungkin ada pemimpin kurang bagus yang perlu kita tukarkan" "Kenapa this men looks angry?"tanya twin lagi. "Owh, maybe he wants people to believe and choose him" said tired mom. "We dont want to choose an angry man to become a leader. Angry will makes u looks scary. Angry means u cant handle stress. If u cant handle strees, how could u handle Malaysia"...said the twin. I was speechless...WoW!

p/s so apa kata anda?...kids are sooooooo naive but still their way of thinking can teach u something. Jangan lupa bawa IC, Pangkah baik2 dan senyum. Takmo gaduh2. Saya cuma mahu Malaysia yang lebih maju, aman damai dan berjaya. Kalau Malaysia mundur, kesian kat anak2 kita. Be wise and Keep Cool.

Saturday, May 4, 2013

Bulan May..bulan special kami

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:45 AM 0 nak komen.. Links to this post
Assalammualaikum.
Agak merajuk dengan blogging sebab banyak benda nak buat. Tambahan anak2 dah makin besar, makin banyak ragam. Being a full time housewife challenging dia lain macam. Depends pada cara anda. Nak yg complicated or simple. Nak simple, urusan leceh2 serah org ke 3 i.e kemas2 rumah boleh panggil tukan cuci punya yg service yg begitu banyak sekarang, complicated lebih kepada detail tiny weeny pun kena buat sendiri :)..takpe2, tarik nafas dalam2 dan enjoy it. Kalau ikhlas, In Sha Allah ada balasan yg baik sudahannya sok. Ada extra fulus, can call up the cleaner services...tak salah pun. It makes your smile broader...huhuhuhu.



Bulan May, saya sentimental sikit. Voting Day,Mother's Day, my dad's birthday, Teacher's day and most important to hubby & I is.... it's our anniversary month!

Tapi bulan ini juga selalunya before our anniversary day mesti ada kacau bilau even small things. Cam panas jer...hahaha...but Alhamdulillah, apa pun berbalik pada agama. Kena guna akal, bukan nafsu. Nafsu marah ni lah jadi penyebab huru-hara. Berdebar juga ni. So far we are fine tapi ni baru 4th May....huhuhu...26 days to go...This year its our 10th year anniversary (Alhamdulillah..) and I have been used to panas scenario for the past 9 years. Kalau kami panas-panas pun tak la sampai hempas2 pintu. Biasa la hubby and wifey, marah tu tanda kita kisah tak gitew..hahaha

So bulan ni kena cari anniversary gifts extra special sikit. Alhamdulillah juga last few weeks my little garden won 3rd place in Green Garden Awards. I won some cash. Dapat la top up sikit my savings for the special gift. Cerita Green Garden Awards lain kali saya citer okay.. (cheh..macam ramai peminat hihihi)

So tomorrow will go for hunt of the gift. Encik Suami dah belikan pun untuk saya. memang tak suprise tapi saya gila suprise on the day he brings me to the place and asked me to choose....hewhewhew...ala-ala drama telenovela gitu. So touching and awkward but still it is sweet though.

By the way, Selamat Mengundi. This time is my third experience to vote. Be reasonable. Be positive. Tak Nak la gaduh2. Malu kat anak2 atau remaja kita. Voting is our responsibility. Dunia yg aman hari ini bukan selamanya milik kita, kita meminjamnya dari generasi seterusnya. So kesian kat generasi akan datang. Takkan nak wariskan Malaysia yg bergolak dan mundur. Anyway drive safely okey. Baca doa dan kalau ngantuk berhenti rehat... ;P

Tuesday, March 26, 2013

3 minggu yang tak tertanggung.

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:38 PM 2 nak komen.. Links to this post
Assalammualaikum.
Lama betul tak update blog. Last month merupakan bulan penuh dugaan pada saya & suami. Sesudah tamatnya episod sedih itu, hati nak berblogging pun dah kurang. Kesedihan & kegembiraan dikongsi dengan suami sahaja dan sesekali dgn emak tersayang. Apabila terlalu gembira kita mudah lupa nak menangis sesekali. Bila diduga dengan maha hebat kita rasa nak sembah bumi meratap, menangis.2 tahun lepas juga begitu, kami sangat bersyukur dan bahagia dgn rezeki dan kedamaian hidup yg Allah beri. Terdetik di hati, jika Allah ingin menduga kami, agaknya apalah dugaan yg Allah nak bagi. Saya suarakan pd suami satu malam ketika nak tidur. Encik Suami kata, jangan fikir banyak, sentiasa bersyukur dan merendah diri sudah. Dan akhirnya saat yg sangat saya khuatir pun menjengah. Dalam kami bergembira menyambut Syawal, seminggu kemudian En Suami demam dan akhirnya sakit sehingga tak kenal saya lagi!. Sudahlah tak kenal, bila disentuh pun dia tak suka. Dia bukan diri dia lagi walaupun dia dalam keadaan sedar. Masa itu saya tak sanggup hidup rasanya walau dikelilingi ibubapa & adik beradik. Hidup jadi kosong. Di depan anak2 saya tampil kuat & tersenyum. Tapi di tikar sembahyang saya merayu dan merayu Allah kasihankan saya. Saya belum bersedia melepaskan dia. Waktu saya hanya terfikirkan masa depan anak2. Sewaktu itu saya rasakan itulah peperangan jiwa maha kuat untuk saya. Waktu itu, HANYA ALLAH boleh bantu saya. HANYA ALLAH!

Alhamdulillah.....suami pulih. Sebaik dia tersedar dari dunianya, dia bertanyakan saya yg ketika tu di rumah mertua mengambil giliran menjaga anak2 setelah seharian di hospital. Awal pagi itu, ketika mendengar suara suami di telefon, saya terduduk dan bersyukur Allah kasihan pada saya dan memakbulkan permintaan saya. Sejak itu kami lebih menghargai satu sama lain. Takut andai kami terpisah lagi sekurang-kurangnya kami sempat menunjukkan kami masih sayang satu sama lain.

Dan tahun ini kami diduga lagi. Februari lepas, ketiga-tiga anak kami demam panas. Bermula dengan Hazim. Ketika demam Hazim di kemuncaknya, dia meracau-racau. 3 kali ke doktor, demamnya tak baik-baik. Satu hari, tetiba demamnya naik panas. Ubat punggung awal2 saya dah masukkan tapi tak kebah langsung. Haziq & Tisya duduk di depan tv agar tidak mengganggu. Saya menangis sorang2. Tak mahu buat suami susah hati di ofis, saya pendamkan sendiri. Saat tu hanya saya & Allah sahaja. Saya mohon Allah benarkan Hazim dengan saya. Saya tak sanggup kalau Allah menuntut Hazim. Saya merayu Allah kasihankan saya, suami & anak-anak. Saat tu menenang saya ialah Yasin sambil tangan menukar kain basah di dahi Hazim. Tetiba Hazim meracau. Nampak itu dan ini. Saya dah terdetik ada yang tak kena. Esoknya kami ke rumah kawan emak. Makcik yg baik hati ini membantu yg terdaya. Dengan izin Allah,Hazim sihat esoknya. Tetapi malamnya, sekali lagi dia meracau walau tidak demam lagi. Sesuatu memarahinya.

Tak lena tidur kami seminggu tu. Walau Hazim dah sihat dari demam, dia masih agak "blur". Kena pengawasan agar dia tak hanyut dgn dunia dia. Selang sehari Haziq bangun dengan mata seperti ditumbuk. Pagi Ahad tu walau dgn mata Haziq yg bengkak tu dia masih sihat. Pergi ke kelas muzik seperti biasa. Tapi petang tu Haziq demam. Terus diberi ubat demam untuk langkah berjaga-jaga. Malamnya demam Haziq makin panas. Mata kembali bengkak & merah. Awal pagi Isnin, bawa ke klinik. Dan itu minggu ke 2 kami diduga. Seperti Hazim, Haziq juga kena demam panas. Muntah-muntah adalah biasa. Sampai saya dah naik sebu. Dia juga meracau. Langkah awal kami bawa ke makcik itu lagi. Hal yang sama seperti Hazim. Masuk hari Rabu saya dah tak cukup kuat. Emosi dan fizikal saya yang susah hati dan sakit dah tak tertanggung. Saya juga demam. Balik dari kerja, En Suami terkejut tengok saya & Haziq berpelukkan dalam bilik. Saya hanya mampu pegang Yasin dan peluk Haziq. Nak duduk dah tak larat. Hazim waktu tu mundar mandir susah hati sebab masa tu dah masuk maghrib. Dia jaga adiknya sambil pegang telefon. Takut2 saya tak sedar. Sangat tersentuh. Saat sakit kepala yang teramat sangat dan badan yg kesejukkan, Hazim ambil wuduk. Ambil tuala basah dan letak atas dahi saya. Ambil Muqaddam dan baca 3 Qul sambil urut kepala. Sama macam saya buat padanya masa dia demam panas hari tu. Menitis air mata dan sudah2 saya mengucapkan syukur pada Allah kerana kurniaan anak sebaik ini. Kemudian Hazim cium dahi dan betulkan selimut saya kemudian keluar dari bilik. 10 minit kemudian, pening dan sakit badan terus hilang!. Walau masih lemah tapi saya mampu bangun dan makan. Betapa besarnya kuasa Allah. Encik suami & Hazim pun terkejut sebab saya nak duduk dan makan sendiri. Esoknya suami ambil cuti dan bawa jumpa doktor serta makcik itu juga. Alhamdulillah, Haziq sihat selepas itu cuma dia sangat blur.

Minggu ke 3, menyusul Tisya pula. Tapi mujur Tisya tak teruk. Demam tapi masih lincah.

Tiga minggu yang hebat bagi kami suami isteri. Kekuatan untuk kembali sihat datang dari kasih sayang yang tak berbelah bagi. Keizinan dari Allah memakbulkan permintaan kami untuk sihat. Benar, Allah menduga agar kita beringat. Mungkin kami alpa. Jadi dugaan ini mengingatkan kami kembali.

Bila Hazim meracau-racau, perubahan tingkah laku pada Haziq membawa kami mencari punca. Seorang pakcik yang mengamalkan perubatan Islam mengesahkan anak-anak terkena gangguan. Bukan dihantar oleh sesiapa cuma kebetulan gangguan itu menyukai taman kecil di rumah kami dan anak-anak. Tak sangka taman yang dijaga dan dihias untuk riadah kami sekeluarga menjadi tarikan. Haiwan peliharaan di kolam kecil menjadi salah satu punca tarikan gangguan tak nak pergi. Gangguan juga terhibur dengan anak-anak kami. Scary?...yes..itu yg kami rasa. Anak-anak tak tahu. Cuma kami dan ibubapa serta keluarga. Tak tergambar kecewanya saya dan suami. Kami usahakan sendiri membersih rumah dan juga meminta bantuan pakcik dan makcik itu. Abah saya juga terpaksa bersusah payah membantu agar kami tak terkejar-kejar ke sana-sini. Semoga Allah memberkati mereka atas bantuan ini. Namun saya & suami percaya pokok pangkalnya, ibubapa yang harus melakukan sendiri terlebih dahulu.

Kesibukkan dan kekusutan hati menjauhkan saya dari blogging. Malah bisnes online saya pun saya put off dulu. Tak kisahlah takde duit poket asalkan jiwa kami tenang. Alhamdulillah anak-anak sudah sihat. Saya dan suami yakin rumah dah bersih. Haiwan peliharaan kami pun kami lepaskan ke kolam rekreasi berdekatan agar lebih seronok mencari kawan baru. Lagipun dah dekat 5 tahun kami bersama. Kolam kami pun dah sempit untuk mereka.

Doa saya moga Allah melindungi kami dan mengampunkan dosa-dosa kami. Sesungguhnya saat-saat itu menyedarkan saya. Menginsafkan saya. Menakutkan saya.

p/s Moga ibu-ibu lain kuat saat menghadapi anak-anak tidak sihat. Ini dugaan kita. Ini tanggungjawab kita.


Tuesday, January 22, 2013

Slouching?

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:42 PM 1 nak komen.. Links to this post
Slouching tu bongkok atau membongkok....

Ingat tak mak2 kita selalu pesan. Duduk elok2..jangan bongkokkan badan....Berdiri elok2...stan up straight!...hahhaha...yes my mom selalu ingatkan begitu. Then saya pula pada anak2. Tambahan dorang masuk kelas muzik. Lagi la cikgu2 dorang selalu ingatkan. "Sit up straight boys and girls...it is not nice to slouch....dont shake your foot..."...

Do check my business blog for info on slouching. Bole calling2 saya kalau nak try Premium Beautiful okeh...

http://syidasham.blogspot.com/2013/01/slouching-bongkok.html



picture credit to pakcik google.. ;)
 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting