Saturday, August 29, 2009

Jemputlah ke kedai saya!!....

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 8:16 AM 3 nak komen.. Links to this post
Sebelum ni saya ada citer saya sibuk dgn projects saya kan...haaa ni nak habaq mai nih..ok rapat-rapat...mari dekat....

My little projects?....I really fond of accessories...I have lots of collection of it. Masa kerja dulu tak lengkap dressing saya tanpa accessories. My friends pun ramai yg tegur I have lots of collection. Collection yang hancus pun banyak...heheh lasak sangat kot. My craze over girly accessories has drawn myself to create my own. I also makes bracelets for my little girl to match with her dress or romper. Suka sangat bila pakai matching dgn my girl..dulu asyik gayakan anak lelaki dengan hubby jer so sekarang Mama pun nak bergaya jugak lah since dah ada geng.

Therefore, I have created "TisyaSara Collection" where I sell personalized accessories as well as accessories which I bought during my travelling or sightseeing. Hope readers sudi-sudilah drop by at http://tisyasara.blogspot.com to view my collections. Perhaps ada yang berkenan dihati. Bolelah bergaya di Hari Raya nanti. Please double click at the link posted at the side bar and you'll be at my shop..hehehe..

Another of my little project is "TisyaSara Secret Closet". Blog ni saya buat khusus untuk selling preloved and new item selain dari girl/ladies accessories. Masa masih bekerja dulu, tak dinafikan saya shopaholic sikit. Berdarah jugaklah kad kredit saya kena swipe. Kalau kad tu boleh cakap, mesti dia jerit kat saya...(dan masa tu sure saya terus insaf kot!?) Lagipun saya swipe masa saya merayap sorang-sorang lepas kerja(hubby gi meeting!..konon nak isi masa lapang..huhuhu) atau lunch hour. So hubby tak dapat nak melarang. Tau2 dah beli. Saya senyum cam kerang busuk jelah tiap kali hubby tegur.

Jadi bila dah resign ni kemas2 ler secret closet saya yang tah aper2 saya selit. Korek2 jumpa la baju yg pakai sekali je..yang tak pakai pun ade sebab tak sesuai, langsir2 yg saya beli siap2 before rumah kami siap konon2 bole pakai tapi rupanya measurement lari dan macam-macam la lagi. Books pun banyak sebab dulu masa kerja kat Jalan Yap Kwan Seng, KL saya & hubby travel naik komuter, so perjalanan makan masa 1 jam, saya habiskan masa dengan membaca selain tidur....

So kawan-kawan, jemput la ke kedai saya yer. Jual Murah jer... please double click kat sidebar untuk terus melompat ke kedai saya, takpun type http://ts-secretcloset.blogspot.com Buat masa ni saya baru upload my preloved novels. Retail price saya beli dulu ranging from RM 11-14.90 tapi sebab preloved saya jual dgn RM 8 shj (condition masih okey tau)..kalau nak buat present pun boleh. Saya akan balutkan dan send to the special ones free of charge sempena promosi bukak kedai, tapi pembalut hadiah tertakluk pada pilihan TisyaSara Secret Closet la yer.

TisyaSara Secret Closet will offers variety of stuff ranging from clothing, beauty products,home furnishing,gift item,IT product etc. So...selalulah datang ke kedai saya ye for latest update. Kat sini adalah sebahagian item picked from TisyaSara Collection.Kalau ada yang berkenan di hati sudi-sudikanlah ke blog saya.Thanks & Happy Shopping!...
















Friday, August 28, 2009

Mama belajar benda baru minggu ni..

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:35 AM 0 nak komen.. Links to this post
Sebelum start story morry, layan gambar dulu yer...
little tisya tersepit celah abang-abang...
Batrisyia tersangkut bawah meja study abang tak boleh nak kluar...0_O

Mama!! tolong...



Posing sambil tersepit bawah sofa pulak...


Muka innocent mintak kesian..*_*




This week quite hectic.Macam-macam benda nak buat.Dengan 2 bradiknyer,dengan little girlnyer (huih!..ni la yg paling mencabar skali!), dengan house chores & my little projects...(project?..ni yg suspen...heheh nanti i tell you)

Saya personally homeschooled my 4 years old twin boys. This is my main objectives when I decided to resign dulu. To concentrate to my childrens' education & well being. Mr K pun berfikiran yg sama dan ini jugalah yg sering kami bincangkan masa dua-dua sibuk keje dulu. Alhamdulillah ada rezki sikit dapatlah saya quit my job and concentrate to our kids. Everyday they demand to learn something new and I have to prepare in advance to ensure smoothness of our class. Rasa macam cikgu pun ada. Prepare cards, games, workbook & chart. Teringat pada mak saya...dulu dia beria-ria nak saya jadi cikgu tapi saya cepat2 masuk college to pursue degree in business skrg jadi cekgu kat ghumah pulak...hehehe..Pasal homeschooled in detail saya citer later k. Banyak nak update ni...

My little girl dah makin lincah...ke sana ke sini, bawah meja, bawah kerusi, tarik langsir, tarik wire, korek sana, korek sini, kutip itu, kutip ini....FUHHHHH penat mengejar dia jer. Batrisyia dah makin ligat menjulur dan hari ni makin banyak pulak dia naikkan punggung, maknanya dah nak merangkak!!...rasanya before raya nih sure dah merangkak....Abih la barang2 perhiasan Mama kena simpan dalam kotak ajelah. Seronok tengok development anak depan mata. Rasa puas sangat tapi penat nye jangan cakap la. Nasib baik ader abang2 dia..bole gak tlg tengok2kan masa saya nak masak ker, jemur baju ker, gosok baju ker...Thank you big brothers! Mama sayang you two! Muah!!

Dulu, masa twin membesar saya masih bekerja. Keluar rumah pukul 7pagi, sampai rumah pukul 8 malam. Lepas tu sibuk masak pula sebab saya tak bagi pembantu rumah saya masak. Kesian juga kat dia dah la siang jaga twin sorang2, malam kena masak pula. Lagipun masak tanggungjawab saya sebab dia dah bantu hal rumah, jaga anak2 dan pakaian kami sekeluarga. So penat macam mana pun saya tak bagi dia masak. Kadang2 memang ler beli jer tapi mana tahan hari-hari lauk beli. Boring dgn rasa yang sama dan banyak makan ajinomoto aje rasanya. Jadi kira2 berapa jam dalam 5 hari bekerja tu saya spend untuk anak-anak? By the time saya dah relax, dorang pulak dah mengantuk. So weekend ajela saya dapat bersama mereka sepenuhnya. Bila weekend saya dan suami akan buat most of the thing yang bibik tolong buat untuk anak-anak kami. So dalam sebulan berapa jam kami betul2 jadi Mama & Abah?...

Sekarang ni saya rasa macam first time mom pun ader. Saya belajar benda baru lagi...bukan senang nak jaga anak2 yang nak membesar. Terbayang mothers yang punya anak lebih ramai dari saya. Memang hebat... Teringat juga pada bibik saya dulu, betapa sabar dan penatnya dia menjaga anak2 saya satu ketika dulu.(Waaaa bibik! We miss you!....) Dan lagi satu saya belajar untuk lebih bijak menyusun masa, bersabar & mesti cekap. Setiap kali rasa geram dan marah datang, saya cuba kawal dan tarik nafas dalam2. Takut tingkahlaku saya akan merosakkan pemikiran anak2 pula. There! belajar benda baru di dunia baru! Bila anak2 dah tidur, saya mesti tengok muka sorang-sorang dan saya rasa bertuah dan bersyukur sangat dengan apa yang saya ada. Ini membuatkan saya lebih insaf dan berazam untuk menjadi isteri & mama yang lebih baik pada esok hari.....

Tuesday, August 25, 2009

Alamak!....

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 7:56 AM 3 nak komen.. Links to this post
Aisey dah pukul 5 dah?....takpe kejap je ....zzzzzzz

"Alamak!..syida dah kol 5.25..cepat sahur.."

Itulah alarm clock saya pagi ni. nasib baik suami terchenta tersedar...apa lagi dgn pantasnya saya bangun tapi nak tersembam balik sebab bangun terkejut...pening... Ini la akibatnya kalau kejap..kejap..kan dah terbabas. Dan pagi ini kami bersahur macam kilat. Makan pun macam tak kunyah jer..terus telan. Takpe yg penting dapat minum & makan fng (heheh..saya rasa mummies yg bf mungkin tahu..) Settle semua saya & hubby terdiam kejap. Letih makan kelam-kabut... Tu la lain kali alarm dah bunyi bangun terus jangan kejap-kejap-kejap.

Salam Ramadhan..

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 6:09 AM 2 nak komen.. Links to this post
Huhuhu...dah 4 hari kita berpuasa, ni baru sempat nak wish Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..



Sempena Bulan Ramadhan ini, SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengaja, terang-terangan atau yg tersembunyi, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan

' 'Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);

* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.


Semoga segala amalan kita diberkati & dirahmati oleh Allah swt.


Salam ramadhan dari kami sekeluarga..



Wednesday, August 19, 2009

Waaaa Batrisyia Jatuh Katil!!..(sob..sob..sob)

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:11 PM 2 nak komen.. Links to this post
Sangat2 sedih.....my little baby jatuh katil. Kejadian berlaku last Friday, kol 7.30am. Mama punyalah ngantuk lepas bf dia so terlena la. Abah plak dlm bilik air nak siap gi keje. Tetiba mama terdengar bunyi "BUK"...pastu bunyi Batrisyia nangis tersangat la kuat.Apa lagi melompat la mama dari tidur....tengok2 Batrisyia dalam posisi meniarap cam spiderman tu...Menjerit mama tengok bb dah kat bawah! Kelam kabut abah kluar dari toilet nasib baik sempat capai towel!..Pucat Mama & Abah peluk Batrisyia. Mama dah rasa macam org gila dah punyalah risau. Walaupun abah dah letak bantal keliling katil pun tak worth it sebab bb boleh tolak.Tapi bb nangis kejap jer pastu mintak susu balik. Sambil susukan dia mama urut2 kepala cari bumb ke, luka ke, merah ke, badan pun ok je. Kami pun gerakkan abang2nya yg mamai terkejut kena bangun & siap gi DEMC.
Sampai kat DEMC kami inform baby jatuh katil so dorang terus examine her before Doc arrive. Patutnya memang appointment kami hari Isnin nanti utk 6 months jap, tapi nak jadi citer....Doc sampai jer kami dapat jumpa dia terus. Lepas jatuh katil, Batrisyia tak nangis lagi...semuanya macam biasa je. So Doc kata she's fine. Retina pun ok means takde pendarahan dalam, tak bengkak, dan dia active tak blur or terdiam. So maksudnya Batrisyia ok. But please monitor 24hrs. LEGA.....sangat2 takut!
So to Mama & Abah out there, be careful ok. Nampak jer baby tapi kemampuannya luar biasa. Bantal besar & berat ke kacang je dia tolak. Lagi satu mesti tahu posisi macam mana baby jatuh. Penting utk doc tahu problem dia. Kalau dia tak muntah tapi dia jadi pendiam atau blur pun bahaya. Apa2 pun kalau jatuh je bagi saya bawak je la jumpa doctor sebab dorang lagi tahu. Tapi saya suggest pergi pada pakar pediatrik sebab memang children issues their speciality. Bukan apa takut menyesal je nanti.
Sejak hari tu Mama & Abah bentang tilam kat bawah je lah. Serik! Cukuplah 1 pagi yang gelabah & gila. Agaknya itulah First Time Abah tengok mama jadi Gila. To my little girl...please la jangan lompat katil lagi...

Thursday, August 13, 2009

Susah hati..

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:49 AM 0 nak komen.. Links to this post
Susah hati sangat2.....dah seminggu Haziq batuk.So far tak demam.Takut gak sebab skrg nih virus H1N1 ni makin menjadi-jadi....Dah bagi makan ubat,madu, madu campur limaulah tapi batuk jugak.Kesian dia.Bila malam menjadi-jadi batuknya.Tapi malam ni tidur dia lena....alhamdulillah.Tadi kami pergi klinik.Dah pukul 9.30mlm baru kami masuk klinik tu sebab tau dia tutup kul 10pm.Sengaja kami pegi lambat sebab tak nak bertembung dgn org lain.Kang lain pulak penyakit yg hinggap.Handsanitizer pun dah dekat separuh kami guna sebab tak nak anak2 kena kuman. Dan malam ni saya berjaga malam sebab nak monitor Haziq & Hazim. Malam ni tidur dia lena..dan malam ni juga tidur saya n hubby juga akan lena sebab Haziq dah tak batuk kuat lagi...Alhamdulillah.

Friday, August 7, 2009

Biar betul...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:23 AM 1 nak komen.. Links to this post
Hehehe..akhirnya saya ada blog sendiri..asik baca blog org jer teringin gak ada sendiri punya...banyak yg tak reti lagi nih..harap2 sape2 yg lalu-lalang kat blog nih sudi2 la bagi tunjuk ajar yer.Sangat2 saya hargai.....

8 bulan yg lepas...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:47 AM 4 nak komen.. Links to this post
Naper ye Mama vs Dunia baru?...satu ketika dulu,kira2 8 bulan yg lepas saya telah membuat salah satu keputusan yg agak besar dalam hidup saya.Kenapa salah satu?..sebab masa decide nak kawin dulu saya rasa dah cukup besar n berat dah dilema saya. Kali ni lagi berat rasanya. Selepas jenuh berfikir dan berbincang dgn hubby saya mengambil keputusan untuk resign dari bergelar Bank Executive. Saya selalu rasa bersalah setiap kali melihat twin boys saya dgn muka mengantuk dan letih digerakkan pagi2 utk dihantar ke rumah MIL, kereta sang suami menderu laju bila terlambat,muka hubby dah susah nak senyum bila sampai rumah lepas mengharung perjalanan yg memenatkan dgn komuter kemudian nak jemput anak setrusnya mengadap jem yg teruk kat Klang ni tak kira pagi ke malam..(bila la nak siap projek MEGA nihhh).
Saya tekad nak ubah hidup kelam kabut kami....So saya decide utk RESIGN..
Selepas tu kehidupan berubah sama sekali...my twin boys sangat happy dan overjoy. En Krol sudah mula tersenyum sesampai di rumah dan saya.....Saya sangat bahagia, bangga, puas dgn keputusan yang saya ambil. Saya bersyukur atas rezeki yg dilimpahi walau tak mewah kami sekeluarga bahagia. So bermulalah kehidupan baru saya...banyak yg saya belajar, banyak yg saya sedar dan banyak yg buat saya bersyukur dan bahagia....kenapa?..adalah..sok2 n3 lain kali saya story..
 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting