Friday, May 25, 2012

Yeay! its Friday!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:05 AM 3 nak komen.. Links to this post

Pagi ni kejutkan twin ke sekolah sangat senang bila Mama said : Wake up...Its Friday.....Last day before school break...
Terus si Haziq bangun dgn senyuman. Hazim mmg dah senyum once I entered the room. Sukenyerrr...budak2 ni ek. Konpem bila 3 beradik ni berkumpul 1 hari sah ada banyak drama suka duka berbabak-babak ok. Yes..rumah mmg meriah tapi Mama kena tarik napas dalam2 macam nak buat Sholin Kungfu sebab rumah bakal bersepah sana-sini sebab 3 beradik ni suka main sendiri2 kadang2. So they will choose their spot and 3 beradik means 4 spots...(Tisya suka more than 1 spot yer kawan-kawan...almaklumlah..pompuan!)

Muka di atas adalah muka giler excited sebab nak gi berjimba2....tu belum tengok muka mak and pak...nya. Lagi over excited.! ihiks!

My hunny bunny hubby (sila jangan muntah di komputer@ipad@tab@android phone memasing yer...kang jenuh nak ngelap..) promise us something..somewhere...a getaway!..ahaks...Ekceli its his gift for the Wifey tapi dikongsi reramai supaya mengeratkan kasih sayang lagi..hahaha..gift sempena apa?...ader ler....(dgn gaya gediks sekali sekala..)

Takmo reveal tempat lagi sebab konpem adik beradik ku termasuk emakku serta ibu mertuaku akan berkata "Balik2 pergi situ...tak borink ker?...apa aje la ada kat situ yg korang suka sangat gi situ?.."
Hahaha....dah suka nak buat camner kan...anak2 pun satu kepala dgn mak abah nya...Mana la tau kot menang peraduan ratus riban tu dapat la Mama Abah beli property kat sana...:)

p/s..Ameenn..




Monday, May 21, 2012

Satu hari yang indah di Hadramawt

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:58 PM 0 nak komen.. Links to this post
Tempat kejadian: Hadramawt, Chulan Square
Masa: Lunch hour
Hari kejadian: Ahad 20 May 2012

Salah satu punca kegemukkan ialah kegembiraan melampau....so kalau happy sangat jangan kumpul2 depan makan sebab memang sah makan banyak!

Selamat Hari Jadi Abah!....Happy belated birthday & Mother's Day to Mak serta Happy Anniversary to Mak Abah. Hah! Kumpul semua event, sekali sambut. Bukan kes jimat tapi memasing sibuk. Ada yang sibuk belajar, sibuk kerja, sibuk dgn anak2 dll. So nak kumpul reramai selalu terbantut. But, Alhamdulillah, Birthday Abah kami berkumpul. Seronoknya!!...Sangat seronok! Kumpul adik beradik yang 4 orang beserta parents serta suami2, anak2 dan anak2 saudara walau cuma 13 orang, cukup hingar bingar. kalau tambah lagi mesti kecohs...

Berborak, bergelak sakan tak hengat. Cucu2 walau baru 5 orang meriah bergelak sebab ada aunties yang super duper cool dan awesome. Dah gila borak, makan & gelak sampai lupa nak ambik gambar banyak2. Sok2 nak cari my sis. kot2 dapat cilok gambar chantek dari dia. :)

Semoga Mak & Abah sihat walafiat, bahagia dan murah rezeki selalu. My beloved sista...hope kita gather2 lagi kan. Syok weh! Abang Long and Mr Hubby..layankan je la ye kekecohan 4 beradik pompuan nih. Bukan selalu kan. Ajoy & Nurul...tak sempat nak borak2. Mak Ngah sibuk bercerita. My boys & lil' girl were Over The Moon on that day! Si Tisya siap tawaf satu meja bermanja2 dgn semua orang. :)

Next?...birthday Ema kan....hihihi....apa lagi Ma open table la..Orang Sabah balik boleh paw!.....Wishlist dah ready?...

THE 4 SISTERS & ABAH MAK...Si kecik Tisya interframe sbb tak sabar nak makan kek!

happy birthday Abah!

Terbaekkk!
Lamb mendy yum..yum..

my family with parents

The 4 sisters!

Acu sedang sibuk layan anak2 saudara....

p/s...Haziq Hazim tanya " Mama, Uncle Faizal mana?"
Mama: " Owhh...dia kerja jauh sayang..."
Twin: " Dia nak kahwin dgn Acu ke?"
Mama: " Errrr......Nak kot??"...hihihih
Twin: "Kalau dia ada lagi best...lagi ramai...Acu nak tak kawin dgn dia?"
Mama: hahaha" Tu kena tanya Acu..."so acu..what say u?


P/s Kos makan RM300++..... Total Cost...PRICELESS!! (^-*)

Saturday, May 19, 2012

Me love MV...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:30 PM 0 nak komen.. Links to this post
Hari ni kami makan nasi orang kawin. Sedapnyer...thank you kawan hubby sebab ingat kat kami. Sudi jemput kami walau dah lama tak jumpa.
The wedding held at International Youth Center. What a nice place!. Surau ade, car park ader, dewan cantik dan comfortable. To my dear sisters...Cik Uteh and Cik Emma, kalau nak kawen sok jenguk2 tempat ni kay. Chanteqqqqq....sangat!.

Then me went to MV. Me love MV. Me miss MV. Siapa itu MV?.....cinta hati lama...Mid Valley!. Tempat berchenta, berdating dgn Mr Hubby dari zaman sebelum sampai dah kawen. Before kehadiran si twin. Almost every Friday kami dating lepas kerja masa dah kawen dulu. Movies la...dinner la...dan semestinya shopping. Dah lama tak jejak MV. So sesekali pergi memang nostalgia.

Most important of all we have a grrrreat time. Shoping tu no2 walau banyak gila buku Mr Hubby beli. Family happy moment time are priceless. Alhamdulillah....

yum..yum...sampai licin

tengok..kami lepak sampai orang dah nak kemas!

pengantin and family dok ambik gambar...stage cantik...putih bersih and simple

i loikeee....

Ma..Teh...nanti masukkan tempat ni dalam list anda yer...

Thank you En Hanapiah..sudi jemput kami kawin anaknya; Erina.
To the bride & groom...Selamat Pengantin Baru. You two are sooo sweet. Semoga bahagia  selalu & murah rezeki.




How to cope with Sibling Rivalry?

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:00 PM 0 nak komen.. Links to this post
Entry ni kesinanbungan dari citer semalam....after that situation Mama terus dig in the books and read it as guidance. Yelah kita takut juga tersalah tindak tanduk. Benda2 macam ni everlasting dalam kepala anak2. Sebelum benda jadi nanah baik kita heal cepat2 supaya tak melarat. Masa dorang kecil ni lah kita kena pastikan tiada salah paham.


Perhaps this entry can help some twin or multiples parents to solve this common issue. Mama even made some readings to handle this problem smartly. I like this book; "Parenting School Age Twins and Multiples by Christina Baglivi Tinglof  - Mc Graw Hill" The writer has made her research and interview with more than 40 families of twin/multiples and scientific literature and she is a mother of twin boys herself!. So Mama thought her writings are good and relevant as she herself are mommy and able to get example from others as comparisons.

Sit up straight coz' this entry going to be quite long but informative okay...

Cited from Chpt 5 : Combating Competition and Promoting Cooperation.
 Making comparisons is the beginning of Sibling Rivalry..Ataupun membuat perbandingan antara anak2 adalah permulaan kepada pergaduhan adik beradik okey...Ever look at your own experience mommies? Betul kan. Membandingkan serta melabelkan anak2 adalah konsep yang diguna pakai selalu in almost every family samada sengaja atau tidak sengaja, sedar atau tidak.

 Comparison can be emotionally detrimental when done on a continual basis. The problem with these comparisons, whenever we differentiate between two things, its often a winner and a loser. And if comparisons are made freely in a family, the "loser" often will inevitably begin to see him/herself as "less than" :( Whether it is a favorable or unfavorable comparisons, both can have an adverse effect on the intratwin relationship by planting the seed of rivalry. Usually when the 1st twin excel in one subject but the other one don't even though he/she likes the subject its often makes the struggling twin believe she/he not as intelligent as her/his twin and may never realize her/his full potential. 

Labelling- as kids grow up, labels are no longer cute but restrictive to their development. Even when they have long been outgrown, childhood labels are lasting! (I have personal experience on this...labelling by outsider...next time Mama share ok) A child who negatively label will reinforced such behaviour abd ultimately continues it!. As children get older, for some nearly everything becomes a competition. If they kept or remind by their differences everything become a contest between the two. But the good part of competition between twin is they are struggling to be seen as individual..to learn to be separated.Identical twins who share 100% of their DNA have a greater social closeness and have many more similar behavioral and physical characteristic than non identical twins. Parents should model healthy attitudes. Parents also should never allow other members of the family to tease their siblings. But somehow it rather difficult to remind other members outside the house even your parents, siblings, aunties, uncles or friends. Yet being a parent you should Make It Clear to them STOP comparing or labeling the twin or their siblings!

For some multiples especially identical twins who innately have similar likes and talents, a rivalry can be uncomfortable and causes pain for both. The winner cant fully enjoy his accomplishments since he always sees the disappointment of losing brother. The winner fear of harming their relationship and might hide his full potential. Perhaps if they can choose different areas but still under one interest, they can encourage each other free from guilt. (for example, both like music, so 1st twin plays piano, the other twin play guitar)

Parents need to be keenly aware when competition between twin gets out of hand. Remind you child to concentrate on his personal best rather than comparing himself to his twin. Besides life shouldn't be all about winning. Have a private chat with the 1st twin asking if he could offer positive encouragement to the 2nd twin. Just by knowing his cotwin is on his side is often enough to turn them into cooperating teammates but if the 2nd twin continues to show sign s of frustration, consider allowing him to choose other areas that might interest him. But parents..AVOID being your child constant mediator. You need to be impartial and to teach them both to work out their differences in constructive ways.

What parents can do?
- Many twins are very UNCOMFORTABLE when strangers and family members compare them. Parents need to tell that persons, speak with them in private and politely explaining why you'd like them to stop that practice.
- Parents also fight the urge to compare them. FOCUSED on the child and never bring in her cotwin as comparison or example.Compliments the individual without include the other twin's name.
- Don't overreact to sibling disputes. Don't step in  and try to solve their problem, but don't turn a deaf ear either. If you sense it gets out of hand, act from the sideline by reminding each child of the right way to disagree. 1) Listen to each other 2) negotiate 3) mutual compromise
- encourage family members to support each other whether they win or lose. Praise such behavior if you saw one.
- Never allow teachers to compare the accomplishment of the twins. Let them know how you'd like your children to be treated. Set different appointment for each twin if you need to meet the teachers for discussing children's school progress.
- Balance between praising one without diminishing the other.
- give each child equal opportunity to be responsible one, the one who gets to go first. Let them take turns.
- if twins get caught up in the comparisons game THEMSELVES....butt out and let them get bored with the discussion themselves. A better tactic is to DIVERT the conversation ! :)
- Promote the benefits of teamwork, cooperation and pulling together as family. Help them see and appreciate the strengths in each other and show appreciation often.
- if the twin pursue constant comparisons made at school, consider placing them separate class or worse separate school :( This space might what they crave in order to pursue their own interest at their own pace.

The positive side of the competitiveness.
It helps to develope personality and ego. They have stronger sense of autonomy and higher individuation. Competition often acts as a STIMULUS to achieve to greater degree/level. It teaches the children to cope with strategies for future and how to socialize in the world at large. It may be hard for parents to listen to their kids fighting, but many of these word wars can actually develope a finesse for negotiation! :) They learn to manage and resolve conflicts, convincingly tried to get his point across to his cotwin. These are all social skills that children learn early and once mastered can be successfully as adults. :)
Many twins also compete academically with their cotwin whether consciously or unconsciously. 
Remind yourself and your children that everyone will excell and even struggle at different things and at different times in their lives.
When it comes to outsiders, ALWAYS step in before their comparisons make their way to your multiples. REMEMBER you're your children's STRONGEST ADVOCATE! :)


p/s...hope this might help...sharing is caring
sama2 kita berdoa agar hati anak2 kita dekat dan kasih antara satu sama lain..Amin...

Sibling Rivalry..owh..fening...!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 4:17 AM 0 nak komen.. Links to this post



Quote from "Smart Parents Brighter Kids book, written by Zaid Mohamad" Though disturbing and upsetting to parents, sibling rivalry is not that bad and quite normal. It is usually just another phase of growing up" :) phewww...

Ok mama fening...makin besar 3 beradik ni dah pandai "sibling rivalry"...or bergaduh adik-beradik. Entry ni Mama concentrate pada twin dulu key sebab we had a loooong talk yesterday about it with the boys. 

This few weeks Mama dah sense something not right with Hazim. Dapat rasa ada something yang dia tak luahkan. Mungkin mother's instinct kot. You can feel he is not happy of something. As usual memang ada ajer 2 beradik ni nak argue tapi tak pernah tahap melampau. But I can sense something not right dalam hati Hazim. 

So semalam after hearing their constant this and that argument. I butt in sebab Hazim gets really emotional. Bila Mama tanya kenapa benda kecil pun nk gaduh dan Hazim cepat sedih he suddenly broke to tears. Dia kata takde apa2. Bila Mama kata " Cakap la..Mama tahu ada something yang Hazim nak cakap tapi simpan kan.." Hazim finally said dengan mata berkaca-kaca..." Mana Mama tahu?.." I said I am your mom of course I know. When he tell me his stories and why he is unhappy then I realized. He has been holding it back and kept silent in his heart for quite some time. A simple coloring contest can be very frustrating to children. Not winning or his other twin wins but he's not even though he tried very hard can be a very big pressure to young children. Its especially hurt and annoyed when people kept on saying about it and questioning his abilities. Mama tak nak citer detail because it might hurt Hazim later on (if one day he reads this...nanti dia tak percaya nak kongsi nama girlfriend dia kat Mama pulak..hihi)

Wow...Mama tak terpikir "The Day" finally came. I am prepared but still not sure. The Day yang perlukan Mama untuk bercakap dgn bijak agar anak2 tak merasa dibandingkan atau kurang perhatian. I had 2 lonnnngggg talks to make them clear that kemenangan mereka tidak menjadi ukuran bagi Mama Abah. Mama Abah tahu potensi masing2 dan hanya kerana seorang menang competition doesnt meant lagi sorang yang tak menang tak bagus. Penilaian dibuat mengikut pendapat orang itu yang mana kita tak boleh nak tentukan. Tak menang kali ni mungkin lain kali. Atau mungkin tak menang contest ni mungkin menang contest yang berlainan konsep.

"Mungkin Hazim rasa annoyed bila Haziq talked about it sooooo many time and feltl proud of it. Walaupun Haziq tak ada niat nak show off. Mungkin Hazim frust sebab dia dah buat yang terbaik tapi tak menang pertandingan tu. Atau mungkin Hazim rasa bored bila ada yang cakap Haziq dapat hadiah, Hazim tak dapat."

These factors penyumbang kepada rasa tidak puas hati yang mereka berdua tunjukkan sejak akhir2 ini. Walau tak direct tapi Mama dapat sense it. Sebelum ni dah terdetik tapi Mama diamkan sebab tak nak butt in until they confess.

Finally, they realized each other fault and says sorry with big hugs and kisses. (*sob..sob..sob..touching tau kalau tengok..)

But Mama realized, sooner they will face more challenging path in life which require them to be strong and ignored the comparison arises. Comparison which can fuel the sibling rivalry.....

P/s Mohon pada Allah agar diberi petunjuk menjadi Mama yang terbaik dan bijak untuk anak2..Amin..
P/s2: tak aciiiii..Mr Hubby belum balik time tu so I have to do the talking all by myself as this situation need urgent healing work fast! :)








Friday, May 18, 2012

Hazim & Avinesh...sekali lagi hari yang tak best utk Hazim

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:17 AM 0 nak komen.. Links to this post
Semalam masuk jer kereta the boys berebut nak citer what happen at school. Bertenang yer anak2..Mama cannot drive like this. Dah cam reban ayam. Tisya pun sibuk nak cakap jugak...Fening aiii.

Hazim informed hari ini sekali lagi sorang budak kelas dia main baling pensel dan kena tang dahi dia pulak. Owh! Sekali lagi attack kawasan muka yer kengkawan. Seram Mama dengar. Kang kena mata kang..mana Mama nak beli mata baru. Takde nyer jual kat watson tuh...Aduyai....
pic..credit google*


Last time dgn si Zachery (Ha...ni kisah sebelum nih..sila klik kalau nak tau), ni dgn si Avinesh lak. Ya Allah! Honestly saya sangat marah sebab kang kena mata kang how to explain?..you tell me...So tarik napas dalam2 dan dengar satu2 cerita bersiri versi lompat2 dari hazim ke haziq dgn nada yang hampir habis nafas...:)

Kisahnya...waktu BI cikgu takde. Cikgu BI ada emergency (biasa la kan...dah nama emergency mmg tak bole elak la), so bebudak ni berpesta la sehingga cikgu ganti datang. Tak semena-mena ada pensel flying topek kena dahi si Hazim. Investigate punya investigate si Avinesh ni punya kerja. He sengaja baling pensel tu dgn harapan orang tu baling balik pada dia to start a new game (or a fight?..hish!)

Memula twin kata si A tak mengaku tapi bila dah ada org nampak dan kena pressure barulah pihak tertuduh ngaku. When Hazim tell the relief teacher, she said "Ala ni balas membalas la nih" Hazim a bit hurt sebab katanya tujuan dia bagi tahu sebab dia rasa apa Avinesh buat tu bahaya pada dia dan org lain dan dia adalah victim bukan pihak yg terbabit. (ihiks..) Tapi alih2 dia lak kena.

Ok..please dont lompat konklusi yer. Saya tak salahkan cikgu BI sebab dia emergency leave, saya tak salahkan cikgu ganti sebab tak back in Hazim. Mungkin ketika situasi tu, cikgu relief tu terlupa bahawasanya sesuatu perkara yang berlaku harus disiasat sebelum put judgement. Manusia mudah lupa (mama lagi la...lupa nak beli perencah sup semalam walaupun dah plan nak buat sup for dinner..see?). Takpe I dont angry with the cikgu. :)

But being a mom apa lagi yang memenuhi pikiran kita kalau bukan hal ehwal anak2. Keselamatan anak2 ketika tidak berada di depan mata. Kemajuan anak2 dan etc.

So I sms the class teacher to tell her the story and hope she could advise the children and first and foremost, let the parents know. Alhamdulillah the teacher knows about it and has dealt with it.Ok saya bukan nak besarkan hal or cari gaduh...NO..No..No...saya cintakan keamanan yer. Tapi takkan cikgu jer dok nak ingatkan anak2 kita kan. Tanggungjawab ni besar pada ibubapa. Early learning start from HOME. Mungkin kalau kat rumah dah biasa main baling pensel ala2 nak main tikam2 kat funfair tu, alamatnya kat skolah dia pun try out la jugek. Lagi satu si Avinesh tu buat cenggitu supaya ada partner nak lawan verbal quarell kot. Boleh gitew?..Entah la...

Dan satu lagi si Avinesh ni anak cikgu PJ boys!..Adusss....conflict pulak twin kang. Satu lagi confession nak buat, every morning bila nak siap gi skolah, bila tahu ada PJ mesti dorang cam tak nak pergi skolah. Kalau dulu kita, hari yang ada PJ la dok syok sangat. Terlompat excited. Tak sabar nak main. Kalau hujan hari tu sedey sgt smp marah2 hujan kan. Tapi bebudak ni dah la PJ dua kali seminggu, dari rumah tak payah pakai uniform sekolah, pakai baju PJ jer satu hari so tak leceh kena gi tukar; tapi dorang tak minat sebab tak suka si Avinesh. Bila "daddy Avinesh" mengajar, games selalu ikut si Avinesh and Avinesh selalu potong barisan bila main games. Dan selalu juga dorang kena denda tak PJ sebab Avinesh buat hal. Owh...boleh cenggitu?

Sabar je la nak oii...Takkan ai nak hasut dorang anti cikgu tu kan. Huishhh tu bukan la contoh yg baik tuk anak2. So what Mama told them.....just have fun and ignored the boy. Be happy with your friends and always respect the teacher whether you like them or not. Respect is a must.
pic..credit google*


p/s Kami bukan perfect family. Kami bukan role model tapi kami mahu yang terbaik utk anak2 dan anak2 seimbang segala segi. Sahsiah & Rohani. Agama & Dunia. Haziq, Hazim & Tisya juga bukanlah anak2 yang perfectly mannered all the time but so far they have been good. Moga anak2 sentiasa berjaya dan selamat dari bencana. Amin.:)


Thursday, May 17, 2012

Book of the month, Akhir sebuah cinta by Siti Nur Dhuha

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 9:55 AM 0 nak komen.. Links to this post
Baru aje habis baca novel ni. Not so bad. Edaran by Buku Prima dan stated as Paling Laris. Bought this book after being strongly recommended by a new friend met at MPH named Fida. Amalan membaca pun boleh tambah kenalan tau. Fida also a mommy. Lagi gila membeli buku dari saya. Masa dok belek2 novel yang best nak beli dgn angan2 Mr Hubby akan bayarkan, tengok dalam bakul Fida dah dekat 4 buah dia nak borong. Dalam hati.."wuihhh...banyaknya.."  She with her daughter at that time dan conversation dia yang menarik hati saya bila dia tanya anaknya " Buku mana patut Mama beli?....Yang ni Mama dah ader ke?..." hihihi...lebih kurang saya gak. Selalu tanya anak2 pendapat dorang. Then I hold this book she suddenly said "Buku ni best..I like the writer..." Then we became friend. :)

To Fida...its nice knowing you. :)

Akhir Sebuah Cinta mengisahkan Mimi Atia yang asalnya terperangkap dgn ugutan Tengku Khuzairi yang ketika itu seorang penjenayah yang dalam buruan pihak polis. TK meminta untuk berlindung di rumah Mimi Atia. Kekerasan dan ugutan yang TK berikan menjadikan MA takut dan bersetuju walaupun dia takut serumah dgn lelaki itu. Hampir 2 bulan MA dan TK sebumbung menjadikan mereka mengenali satu sama lain walaupun sering bergaduh.
Di waktu yang sama muncul Tengku Ezairy iaitu abang TK yang merupakan bos sykt MA. TE mulai menyukai MA namun hati MA terarah kepada TK. TK juga mula menyayangi MA tetapi terlalu ego dgn darjat serta pendirian. MA semakin menyukai TK walaupun sering dikasari dgn mulut laser TK. Malah TK pernah memukul MA. Finally after 2 years berpisah, they met and get married.

ASC menarik cuma saya tak suka cerita tentang kekerasan lelaki terhadap wanita. Jadi sangat sakit hati bila baca. Sakit hati bila MA membiarkan diri diperbodohkan, diperlakukan dgn kasar dan dicemuh. Tak suka juga kalau wanita terlalu lemah untuk bangkit semula setelah kecewa. Susah nak lupakan org yang hina diri dia dgn begitu melampau. Maaf Mama tak suka konsep menyerah dan berserah. In Life we have to fight. Tak boleh biarkan orang memperkotak katik kan kita. Membiarkan orang lain berfikir utk kita. Membiarkan orang lain jadi suara kita. Alih2 kita menjerit sana-sini tak puas hati.

However ASC is a good read. Cuma janganlah ada org macam TK in real life. Jangan la ada MA yang terlalu berlembut dgn orang yang suka2 nak hina diri dia. Writer Siti Nur Dhuha bagi Mama bijak bermain emosi cuma mungkin jalan ceritanya tak berkenan di hati. Tapi Mama nak cari novel lain hasil tulisan Siti Nur Dhuha, mungkin ada yang tersakut di hati..

p/s....hish..amalam membaca ni mmg bagus tapi habis rosak plan Mama nak gosok baju mlm tadi...



Wednesday, May 16, 2012

Twin teachers

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 9:09 AM 0 nak komen.. Links to this post
boys 1st ever teacher..Ms Ng

2nd teacher...the gentle ms Grace

3rd teacher..awesome Ms Tan


Prasekolah Moment..
Pn Zalina, Pn Haidah, Pn Anis & Cik Ani
SELAMAT HARI GURU kepada cikgu2 yang membimbing anak2 kami. Terima kasih dan semoga cikgu2 semua terus sukses dan bahagia selalu.

Sekarang boys dah 7 tahun, dah darjah 1 pun. So far Alhamdulillah they love school and their teachers. They especially adore their Pn Nur Afwa (Guru BI), Pn Nurzaimah (Guru BM/Kelas), Ustz Hidayah, Cikgu Abu Hakim, Ustazah Hapizan dan Uztazah Suzana.

Mama & Abah cuma harap anak2 membesar dgn baik dan bijak. Seimbang dari segala segi dan menghormati guru tak kira yang dulu atau sekarang, suka atau pun tidak.

Selamat Hari Guru juga kepada my mom (pensioner), my sister Cik Uteh, my brother in law Idrus Saadi. Selamat Hari Guru dan terima kasih tak terhingga kepada semua guru yang pernah membimbing Mama dari sekolah rendah, menengah, college, UiTM dan kelas tarian. Maafkan segala salah dan silap saya dan semoga cikgu2 semua sentiasa gembira dan sihat sejahtera..

p/s....Pn Tuan Sharifah Nor Riha....where are you? miss you very much!...your advice still lingered in my head...Ustazah Fatahiah....ampunkan saya...saya bersalah dulu...:(

Selamat Hari Guru!

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 8:27 AM 0 nak komen.. Links to this post




Students at Abby Kelley Foster Charter School were recently asked to film video testimonials for the Worcester, Massachusetts, school. However, unbeknown to the students, their teachers were actually planning an elaborate prank. While the students offer heartfelt speeches, the teachers are secretly dancing behind them with wild abandonment.
A soundtrack featuring Whitney Houston's "I Wanna Dance With Somebody," was later added to the video, created by Mike Penney. [Purchase the song on Amazon or iTunes.]
A few of the students seem to be holding back laughter in the videos, though it's unclear if that's because they were actually in on the prank or maybe just a little camera shy.
COMEL CIKGU2 NI MENARI SAKAN KAT BELAKANG TU...I WANT DANCE TOO! KOOL..

Tuesday, May 15, 2012

hari barli untuk kami

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:06 AM 2 nak komen.. Links to this post
ahaks!...minum barli pun nak kecoh.....sebenarnya ni la minuman kesukaan seisi keluarga kami selain air yang dibuat menggunakan mi amor Dolce Gusto...ihiks..

Senang dan mudah. Cuci barli tu..rebus, letak daun pandan. Nak minum letak gula sikit dan masukkan barli bersama airnya semasa masih panas..kacau2...tunggu sejuk then minum sambil geget2 barli tu...syok!

Sekarang kan musim panas, so "elok benor" la (sila bunyikan loghat Perak yer kengkawan) kita minum barli. Kita minum dulu...

haaaa...minum la puas2..tak payah rebut@...satu periuk Mama rebus!

yum..yum...jemput tengok yer...

Monday, May 14, 2012

mother's day

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:25 PM 0 nak komen.. Links to this post
Happy mother's day to all mommies out there...

Thursday, May 10, 2012

Kes Mak Pukul Anak 10 Bulan...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:14 AM 0 nak komen.. Links to this post
Kawan2 dah tengok video Mak Pukul Anak 10 bulan tu?....Tadi pagi2 sambil update blog dan uruskan my online biz dengar HotFM. Ramai yang tak puas hati pasal video tu. Baik lelaki mahupun perempuan menangis waktu call HotFM. Ada sorang lelaki ni lepas tengok terus buat police report dan cakap kalau dia jumpa perempuan tu, dia nak perempuan tu pukul dia macam mana dia pukul anak dia yang umur 10 bulan tu. Dia nak perempuan tu lepaskan marah pada dia.(*sob..sob..sob)...

Mommies menjaga anak2 memang bukan mudah kan... Mendidik dan menjaga adalah 2 perkara yang berbeza. Dalam melayan kerenah anak2 being a mom or dad kita kadangkala mudah terlebih emosi...Dengan kepenatan seharian dan tanggungjawab yang perlu dilunaskan kita sering terlupa mereka ada hati dan perasaan. Kasihan anak2 tu. Kalau rasa tak sanggup pikul tanggungjawab menjadi ibubapa pergi jumpa doc utk pakai perancang kehamilan!

Mama pun bukannya langsung tak marah langsung dengan anak2. Marah juga. Tapi setiap kali Mama dah nak terlebih emos Mama cepat2 naik tingkat atas, masuk bilik jap bagi cool down. Istighfar banyak2, ambil wuduk dan nangis dulu. Pastu pegi cari My beloved Dolce Gusto...minum dulu! Then mengadap pihak tertuduh...hahaha....Tangan hanya digunakan jika perlakuan tersaaaaaangat melampau! Saya ulang tersangat melampau!

Tapi setiap kali hal2 macam ni berlaku (menggunakan tangan), malam2 saya mesti nangis dengan En Hubby...menyesal sebab tak kuat lawan emosi. Esok saya terangkan pada dorang perlakuan dorang adalah sangat salah dan Mama sangat sedih. Saya minta maaf sebab terpaksa menngunakan tangan.

Sebagai manusia kita tak sempurna tapi tak salah memperbaiki diri selalu kan. Ingat-meningati tu tandanya sayang. Sharing is Caring. Honestly saya cuma sanggup lihat video itu beberapa saat di berita Buletin Utama.  Tak sanggup nak tengok kesakitan si kecil.

P/s...Semoga Allah sentiasa menguatkan kesabaran dan keimanan kita dalam apa jua hal setiap masa...Amin..

budak kecik yang selalu test kesabaran Mama especially bab sepah menyepah...

Budak lelaki dua orang ni yang bikin rumah hingar bingar...

lelaki ini selalu menjadi mangsa air mata, air hidung Mama...ihiks!

Mi amor....

(apa tu mi amor?...klik)

Budak perempuan itu & Haziq..

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:15 AM 0 nak komen.. Links to this post

Pagi ni masa sibuk2 siapkan twin ke sekolah Haziq buka citer...

Haziq: Mamaaaaaa......semalam kat sekolah agama ada budak perempuan sepak bontot Haziq...
Mama:..ErK!!?/?...bukan bontot...punggung sayang...Kenapa dia buat macam tu?
Haziq: Entah lah....masa tu dah habis rehat...tengah jalan nak balik kelas...
Hazim: Haaaaa....kenapa tak cakap Hazim?. Siapa?
Mama: Kenapa Hazim tak tahu? Hazim kat mana?
Haziq: Hazim depan Haziq. Haziq selalu suruh Hazim depan Haziq supaya Haziq boleh jaga Hazim dari belakang.... (owhhhhh sweet....)
Hazim: Budak yang mana? (dgn nada marah dan tak puas hati)
Haziq: Haziq terus marah dia semalam. Pastu dia senyum jer. Kenapa ada orang kalau kena marah dia senyum jer...tak tunjuk rasa dia salah pun?
Hazim: Owh...budak tu...Hazim tahu saper. Dia memang macam tu. Kalau buat salah, dia senyum jer. Takpe nanti Hazim marah dia hari ni..
Mama: (sengih jap)....Haziq jangan pegi sepak dia pula. Haziq marah jer supaya dia tahu Haziq tak suka orang buat Haziq macam tu. Kata kat dia Allah bagi kaki bukan untuk sepak orang sesuka hati. Kadang2 orang memang sengaja buat begitu bagi kita marah. Bagi kita buat benda yang sama supaya dia rasa kita dan dia adalah sama. Bila kita tak buat perkara yang dia harap kita buat, dia akan rasa segan/marah dan dia tahu apa dia buat tu salah. Show u dont like to be treated like that but dont kick back. 
Haziq: Pelik la budak perempuan tu kan...dia tak malu ker?
Mama: Dia suka Haziq kot? :)
Haziq & Hazim: Hish!...tak hingin budak pompuan macam tu....

hahaha....soalan terakhir tu sekadar mengurangkan ketegangan si Haziq. Hai la si budak perempuan.....kalau suka jangan la main sepak2 anak aunty. Kompem kena reject!... Anak2 aunty ni banyak pantang larangnya nak oii....Tak bole busuk, tak bole comot2, tak bole makan mulut buka, tak bole makan bunyi2....hahaha....kecik2 dah pandai protokol....

p/s...dapat dari sape yek?

Wednesday, May 9, 2012

JXC1 concert

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 3:22 PM 0 nak komen.. Links to this post
28 April 2012 JXC 1 Concert

Alhamdulillah boys dah selesai JXC1 dan sekarang dah masuk JXC2. Konsert diadakan lebih simple. Yang penting bakat dan keupayaan anak2 yang belajar dapat dipersembahkan untuk memberi keyakinan kepada mereka. 

Mama & Abah were soooo proud and happy for the boys. Sejak masuk tahun 1, masa sangat terhad untuk mereka berlatih. Mana nak ke sekolah kebangsaan, pastu sekolah agama, masa untuk ulangkaji, masa untuk main, menonton tv etc. Kesian juga tapi ini pelaburan untuk masa depan dorang. Kadang2 pukul 8.30pm dah terlentok dah 2 beradik nih. Nak practice hari2 macam dulu pun Mama kena bising dulu baru la pergi berlatih. Maklum lah budak2...dorang kejar masa nak main la apa lagi.

Semoga anak2 Mama sentiasa berjaya dan menjadi orang yang berguna untuk agama, bangsa & negara. Next year Tisya pun nak ikut jejak langkah abang2 pula. :)

my hunny bunny hubby & lil angel


with their super duper awesome teacher..Ms Tan




tah aper la 3 beradik ni borak...

haaa...masih borak lagi...

lets dance & play frenzz


my boys..





Fun time at playground

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:05 AM 0 nak komen.. Links to this post
Last weekend kami bawa 3 beradik ni excercise kat playground. Bukan main seronok 3 beradik ni. Boys siap jumpa kawan baru lagi ajak main bola sepak sesama. Memang semangat 1 Malaysia sebab 2 orang budak lelaki tu budak cina. Tinggal kawasan kami juga. Bagus2...tu yang kami duk ajar dorang 3 beradik. Kawan dgn semua. Jangan kawan budak jahat jer.

Sempat la Abah Mama jogging 3 round...eh tak-tak..tipu..Mr Hubby 3 round Mama...2 round sajer...hahaha...gila malas...Sit up kat rumah jer rajin....

Tisya pakai kasut sport. Suka sangat budak kecik nih sebab 1st time pakai. Siap ada 2 lagi ok. Hahaha...ni kasut boys dulu. Dia dah boleh pakai. Siap boleh tukar2 lagi kalau kotor. Bertuah ci kTisya yer.








Ok parents...sila la rajin2 bawa anak2 kita beriadah yer. Nanti obes pulak...Kalau dulu kita boleh ke playground sendiri atau bersama kawan2 kan..tapi sekarang baik toksah....kang anak2 hilang tak tinggal jejak. Pegi skolah pun orang boleh ambik ini kan gi main2...Selamat beriadah ok...
 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting