Thursday, May 17, 2012

Book of the month, Akhir sebuah cinta by Siti Nur Dhuha

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 9:55 AM
Baru aje habis baca novel ni. Not so bad. Edaran by Buku Prima dan stated as Paling Laris. Bought this book after being strongly recommended by a new friend met at MPH named Fida. Amalan membaca pun boleh tambah kenalan tau. Fida also a mommy. Lagi gila membeli buku dari saya. Masa dok belek2 novel yang best nak beli dgn angan2 Mr Hubby akan bayarkan, tengok dalam bakul Fida dah dekat 4 buah dia nak borong. Dalam hati.."wuihhh...banyaknya.."  She with her daughter at that time dan conversation dia yang menarik hati saya bila dia tanya anaknya " Buku mana patut Mama beli?....Yang ni Mama dah ader ke?..." hihihi...lebih kurang saya gak. Selalu tanya anak2 pendapat dorang. Then I hold this book she suddenly said "Buku ni best..I like the writer..." Then we became friend. :)

To Fida...its nice knowing you. :)

Akhir Sebuah Cinta mengisahkan Mimi Atia yang asalnya terperangkap dgn ugutan Tengku Khuzairi yang ketika itu seorang penjenayah yang dalam buruan pihak polis. TK meminta untuk berlindung di rumah Mimi Atia. Kekerasan dan ugutan yang TK berikan menjadikan MA takut dan bersetuju walaupun dia takut serumah dgn lelaki itu. Hampir 2 bulan MA dan TK sebumbung menjadikan mereka mengenali satu sama lain walaupun sering bergaduh.
Di waktu yang sama muncul Tengku Ezairy iaitu abang TK yang merupakan bos sykt MA. TE mulai menyukai MA namun hati MA terarah kepada TK. TK juga mula menyayangi MA tetapi terlalu ego dgn darjat serta pendirian. MA semakin menyukai TK walaupun sering dikasari dgn mulut laser TK. Malah TK pernah memukul MA. Finally after 2 years berpisah, they met and get married.

ASC menarik cuma saya tak suka cerita tentang kekerasan lelaki terhadap wanita. Jadi sangat sakit hati bila baca. Sakit hati bila MA membiarkan diri diperbodohkan, diperlakukan dgn kasar dan dicemuh. Tak suka juga kalau wanita terlalu lemah untuk bangkit semula setelah kecewa. Susah nak lupakan org yang hina diri dia dgn begitu melampau. Maaf Mama tak suka konsep menyerah dan berserah. In Life we have to fight. Tak boleh biarkan orang memperkotak katik kan kita. Membiarkan orang lain berfikir utk kita. Membiarkan orang lain jadi suara kita. Alih2 kita menjerit sana-sini tak puas hati.

However ASC is a good read. Cuma janganlah ada org macam TK in real life. Jangan la ada MA yang terlalu berlembut dgn orang yang suka2 nak hina diri dia. Writer Siti Nur Dhuha bagi Mama bijak bermain emosi cuma mungkin jalan ceritanya tak berkenan di hati. Tapi Mama nak cari novel lain hasil tulisan Siti Nur Dhuha, mungkin ada yang tersakut di hati..

p/s....hish..amalam membaca ni mmg bagus tapi habis rosak plan Mama nak gosok baju mlm tadi...



0 nak komen..:

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting