Monday, October 29, 2012

Salam Aidiladha..

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 4:42 PM 0 nak komen.. Links to this post
Salam Aidiladha dari kami sekeluarga. Moga kebahagian dan keamanan milik kita selamanya. Moga pengorbanan kita dirahmati dan diberkati Illahi. Amin...

LOL,

Wednesday, October 24, 2012

Silly Me...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 9:25 AM 2 nak komen.. Links to this post
One fine day...

Haziq & Hazim: (muka sedey semacam bila serah exams result)
Mama: wow...very good but sayang, u can score better boys. Do better next time ok. Nanti Mama belanja ice   
           cream.
Q&M: Mama marah ker?
Mama: Tak tapi mama rs sayang sebab both of u can score higher marks. Yet u made silly mistakes. Tak paham
         atau tak tahu?
Q&M: Haziq tersilap tanda.
Hazim salah baca.
Mama: Orite. Dah jadi nak buat macam mana. Next time check your work. Dont do silly mistakes.....sayang


           markah. Well done. Malam nnt tunjuk abah okay.
Q&M: (muka sentap...air mata mula menitik)
Mama: Larrrr....mama tak marah pun nangis...kang marah baru tau. Dah lah. Ok la tu. Mama cuma cakap check 


           your work and dont do silly mistakes.
Q&M: (sambil nangis....) Mama cakap kami silly. Tak baik cakap macam tu. Tau la salah tapi sampai hati kata kita 

          orang silly....waaa

Mama: (owh...salah faham rupanya...) aduyaiiiii.....

moral of the story....sila berhati-hati bila bercakap dgn anak2 yer kawan2....






Tuesday, October 23, 2012

When it comes to exams results....

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:25 PM 0 nak komen.. Links to this post
Being a parent of growing up twin I have to be smart and tactical....hahaha macam coach bola pula. Sedaya upaya menjadi ibu yang adil dan saksama. Tak nak lah berat sebelah kan kang ada yang tersentap. Not very healthy fore their well being.

For SK, twin tak ada ujian/exam because dorang under program KSSR bur for sekolah agama dorang still exams macam biasa. Last 2 weeks they had their final exams. Alhamdulillah, they are doing fine. Their hard works paid. To me, as long as they understand what they learnt should be fine with me. Of course if they achieved lower than 80%, I need to "siasat" why. Bukan apa mungkin ada topik yang dorang tak faham atau dorang tak concentrate in class or while ulangkaji.




Walaupun Mama & Abah tak compare result dorang berdua, yet twin sendiri compete with each other to get better results.Natural habits kan among adik beradik. At least mereka tetapkan each other as bench marks.
But yang jadi problem bila ada yang tidak puas hati keputusan peperiksaan itu. Who out do who....ada yang tak boleh terima kekalahan beating each other. Persaingan agak sengit apabila different by 3 points only! As for Mama & Abah as long they got 80% and above dah memadai sebab bagi kami probabaly ada jawapan yang mereka betul2 tak tahu atau silly mistakes. Tapi lower than 80% means we need to check what happened. Samada mereka tak faham, kurang tumpuan masa belajar atau banyak main.
Yang top mesti dipuji sebab itu usaha keras dia. Tapi yang no 2 bukan tak bagus cuma ada 1 subject dia terkehel sikit so itu punca dia tak dapat out do the other one yet he still got good grades. Tapi kalau dah sampai menangis2 tu yang jenuh. Kalau sok si Tisya ni pun dah sekolah mau haru biru setiap kali dapat result.
Who out do who?.....ada leeeeeee........  :D

Tuesday, October 16, 2012

Budak Maut Dihempap TV...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 8:44 AM 0 nak komen.. Links to this post
Sedey sangat baca news semalam. Terbayang kesakitan yang ditanggung si kecil waktu tu. Kita yang besar ni pun kalau pet lock jatuh atas kaki pun sure meraung inikan sikecil yang dihempap tv.

Halif Hariz Khalil baru berusia 2 tahun dihempap tv berukuran 29 inci jenis lama tu (CRT). Masa tu Halif Hariz sedang bermain di dalam bilik di rumahnya dengan abang2nya. Ibubapanya juga berada dalam bilik tersebut. Halif Hariz menarik laci rak televisyen menyebabkan tv tersebut menghempapnya.

Kesiannya...malang tak berbau kan. Benda nak jadi. Teringat satu kejadian dulu yang hampir sama. Kanak-kanak cina berumur lebih kurang Halif Hariz kot maut dihempap tv juga. Si kecil yang suka menonton tv/vcd nyanyian kanak-kanak dihempap tv kerana dipercayai tertarik wayar tv tersebut. Mungkin si kecil ni tengah excited menari sambil tengok vcd tu kot. God...so tragik.

Tak payah nak pin point siapa salah. Selalunya kesalahan di letakkan di bahu si ibubapa. Semua ibubapa mahukan anak2nya sihat dan selamat kan kecuali yang jenis buang anak tu. Yet as parents sama2 lah kita berusaha mengelakkan kemalangan seperti ini berlaku. Check balik2 apa2 peralatan di rumah yang mungkin membahayakan si kecil mahu pun yang dah remaja. Malah mungkin sikap sambil lewa kita dalam sebilangan aspek.

To family of Halif Hariz, semoga tabah dan kuat dalam ujian ini..

p/s...adakah jualan tv lcd akan semakin laris lepas ni......

Saturday, October 13, 2012

When Mama turn green?

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:26 PM 2 nak komen.. Links to this post
Lately twin ada sajer arguement nya sampai Mama naik fening. Ni baru 7 tahun dah hingar bingar jadinya. Macam mana la agaknya bila makin besar. But selalunya apa yang dorang argue tak la benda besar tapi kecohnya sampai Mama boleh jadi hijau la. Ada masanya beria-ria bertekak at the end lepas 15 minit elok je bergurau senda balik, berpeluk sakan. Kalau melampau sampai terjerit-jerit Mama akan interfere tapi kalau masih mild lagi Mama buat tak dengar je. Biar dorang settle sendiri. Tapi nak tahu apa yang dorang selalu gaduhkan?......Turn siapa mandi dulu!? Turn siapa practice music dulu? Turn siapa jawab telefon?! Toys salah letak dan siapa kena minta maaf dulu?!!!

Oh my...inilah karma....seingat Mama, inilah yang biasa Mama adik beradik gaduhkan. Dan my mum akan jerit balik kat kami..."Pasal mandi pun nak gaduh! Siapa dulu pun tetap kena mandi kan!!"...Yes...I used the same dialog Mak. And the same scenario happened to me now...hahaha

Being a mommy of twin I have to remember whose turn next untuk pelbagai perkara especially siapa punya turn mandi dulu kali ni? Ada masanya tersilap...so jadi bigger arguement...so I need to join the Tomoi round except kami tak guna kaki tangan. Just high pitch of volume!

So bila terbaca entry from http://coretanuda.blogspot.com/2012/10/anak-kembar-pun-bergaduh-dan-berebut.html it makes me smile. Sebab memang ada juga orang bertanya perkara yang sama...Do your boys fight/argue?....Yes they did as other single born child. Because arguement boleh mengembangkan kreativiti minda mereka dan boost their self defense system. Tapi kena la pantau kan. Kalau dah start guna harsh words or physically encountered parents kenalah step in sebagai PBB atau Pendamai!

So everytime the boys argue lagi Mama try to motivate myself untuk jadi positive dan bertenang. "Sabar Mama...Sabar Mama....."

But ada kalanya...saya insan yang lemah...I will turn "green" and scream like Tarzan! So don't mess with me Boys!! hahahaha


Tisya...selamatkan diri if you think you are not guilty! muahahaha

Wednesday, October 10, 2012

Sunway Lagoon

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:14 AM 0 nak komen.. Links to this post
Last Saturday we went to Sunway Lagoon. Almost 2 years tak jejak sini. Still macam dulu cuma harga tiket masuk dah naik sikit. Harga makanan tak payah cakap la. Sila pejam mata dan beli belah saja yer. Kalau tidak tak lalu makan, mandi pun tak basah..ahaks!

Of course anak2 super duper excited la kan. Seronok sangat! Alhamdulillah. Kerja keras pun untuk mereka kan..so apa salahnya belanja lebih sikit asalkan tak keterlaluan.

Seeing how my boys played rasa mereka dah besar dah. Kalau dulu nak cuba apa pun nak berteman. Sekarang ni dah makin berani. Dok turun naik slide budak2 tu. Main pun dah pandai main berdua. Mama & Mr Hubby hanya perhati dari jauh sambil layan Tisya. Sedikit kepuasan terasa sebab berbaloi berhenti kerja dulu demi suami dan anak2 apabila tengok anak2 membesar dengan baik di depan mata. Kemewahan wang ringgit mungkin bukan milik kami tapi Alhamdulillah kami mewah dalam keamanan dalam hati dan jiwa. Cheers!








Thursday, October 4, 2012

Yay! twin 1st medal...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:10 PM 3 nak komen.. Links to this post
Taaadaaaa....ni la medal boys yang dorang tak sempat ambil masa hari sukan hari tu sebab nak gi kelas muzik kan. konfius? sila check entry sebelum ni okay.

Sebelum ni dapat yang macam trophy tu masa pra sekolah. kali dapat yang medal pula so boys excited la sikit kan. Terasa cam budak besar katanya.

Both Mama N Mr Hubby were proud of them bukan sebab menang tapi sebab try their very best and teamwork on that day...that's what matter the most!

Yet Mama nak share something else besides story pasal medal ni. Mungkin mommies out there boleh jadikan rujukan jika berhadapan dgn situasi yang sama satu hari nanti. I am not a child expert just being me; a mommy. That's what I know the most.

Masa ambil gambar ni, tetiba Haziq said " ala...Haziq punya bukan gold...no 3 aje...malu la.."
At that point of time Mama realized Haziq ada konflik dalam hati. So Mama asked "why? why do feel that way?"
Haziq: "Yela Haziq tak no 1 macam Hazim...."
Mama: "So you are not proud of winning?....tak happy sebab berjaya dapat no 3?"
Haziq: "No 3 je bukan the top"
Mama: "No 1 atau 3 bukan hal yang utama. yang penting Haziq dah try your very best dan bermain sebagai satu pasukan. Mama tak nampak Haziq atau kawan2 Haziq marahkan budak2 yang jatuh tadi. In fact Mama saw all of you support each other."
Haziq: " But we still lost.."
Hazim: "Setiap kali practice mesti group Haziq menang. Kami pun tak sangka kami menang sebenarnya"
Mama: "Rezeki kita Allah yang tentukan. Hari ni menang mungkin esok kalah. Tapi apa yang penting setiap apa yang kita lakukan buat yang terbaik. You must always be proud of yourselves. Bangga dengan kemampuan diri okay"
Haziq: "Hope lain kali Haziq dapat gold juga.....(still sad)"
Hazim: " Haziq boleh share dgn Hazim...no problem"
Mama: "To Mama, both of you won and strong enough"






Mama tak mungkin dapat healed hati Haziq 100% sebab he has to learn to accept fact of life tapi at least Mama nak dia tahu apa yang penting in life. Susahkan...kalau boleh kita sebagai ibubapa nak anak2 rasa happy selalu tapi setiap perkara ada batasnya. Sampai certain situation children have to deal it themselves, barulah mereka membesar dengan baik, seimbang rohani dan jasmani. Mohon pada Allah swt agar segala yang kita lakukan untuk mereka diberkati,dirahmati dan dipermudahkan...Amin....

Tuesday, October 2, 2012

Hari Sukan Haziq & Hazim 2012

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:18 AM 2 nak komen.. Links to this post
Salam & Selamat Pagi!
Pepagi Mama dah ngadap laptop sebab ada customer email something. Sekarang nak citer al-kisah Ahad lepas (30.9.2012). Hari Sukan kali ke 2 bagi sekolah twin. Oleh kerana padang sekolah twin agak kecil dan sempit jadi sekolah dorang telah pinjam padang sekolah cina di kawasan berdekatan sini. Omg...besarnya sekolah ni!..Baru dibuka tahun 2008 tapi dah ada dewan besar okey....dana yang mereka berjaya kumpul sangatlah amazing. Dana tertinggi adalah 1.5juta dari pihak developer sendiri! Dana2 lain daripada orang perseorangan dan syarikat. Kantin dia je menggunakan kerusi meja stainless steel okey....dan sekolah ni 24 hours CCTV operation. Amacam hebat tak?...Mama kongsi ni bukan jealous tapi kagum dengan contribution yang diberikan oleh bangsa Cina dalam membangunkan sekolah mereka. Mereka tidak tunggu pihak kerajaan datang tolong je, they worked on their own too. Bila semua pihak sama2 contribute untuk membangunkan sekolah itu jadi secara tidak langsung rasa sayang, cinta dan bangga pada sekolah akan wujud. Mereka rasa they are part of the school! Jadi mereka akan jaga dan hargai sekolah itu. What say u?...

Ok bebalik pada citer asal. Since twin baru Tahun 1, acara untuk mereka cuma sukaneka. Satu budak satu acara. Jadilah....nak buat macam mana kan. Mereka lawan sesama kawan sekelas memasing mengikut rumah sukan masing2. Alhamdulillah team Hazim dapat 1st place & team Haziq dapat 3rd place. Risau juga takut 2 beradik ni bergaduh sesama mereka sebab tak puas hati sorang no 1 sorang no 3 tapi Alhamdulillah both of them accept the result maturedly dan Hazim siap cakap kalau no 3 tak dapat hadiah, Haziq boleh kongsi hadiah dengan dia...how sweet....

Habis sahaja acara twin kami rushing ke kelas muzik twin pula sebab kelas start at 10.30am. Dah dekat kol 11.30am dua beradik ni dah tersengguk-sengguk...hahaha...letih la tu...Then kami gi lunch dan relax dulu sebelum pergi kelas muzik untuk Batrisyia pulak..

Yes si kecik ni baru 3 tahun lebih...tapi kami dah enrol dia untuk kelas MusicWonderland. Nampak dia berminat. Mungkin pengaruh abang-abangnya. Nampaknya mulai bulan ni Mama & Mr Hubby seisi keluarga kena la ubah sikit jadual weekend kami. Sebelum ni lepas kelas twin kami boleh la gi merayap mana2 tak pun terus balik lepak2 kat rumah.Takpe la...untuk anak2 kan...

Boys in action:









Rasa2 sesuai ke beauty pageants ni untuk budak2 kecil???....

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:11 AM 0 nak komen.. Links to this post
What say you?...hmmm..
Reading this at http://shine.yahoo.com/team-mom/elementary-schools-hold-beauty-pageants-181000634.html

Mujur la di Malaysia bukan satu amalam. Lebih banyak buruk dari baiknya. Bukan soal agama sahaja, soal sahsiah anak2 tu juga perlu difikirkan. Membesar dengan terlalu memikirkan soal kecantikkan. Bukan kah cantik dalam lebih baik dari cantik luaran. kecik2 dah berdiet sakan. Ahaks!

Tepuk dada tanya selera. Biar comot asalkan sihat, biar sopan asalkan tak mengada-ngada. Biar busyuk peluh asalkan tak tepek lipstik Mama yang baru beli tu kat mulut...hihiihihi


Should Elementary Schools Hold Beauty Pageants?

Should elementary schools host beauty pageants for students?Parents in South Carolina are up in arms after their kids were encouraged to compete in abeauty pageant at their elementary school. Though organizers insist that it's no different from a sporting event or a dance contest, outraged parents say that schools have no business judging kids based on their looks.

Related: School District Bans Father-Daughter Dances After Single Mom Complains

"Come be the first Warrior King or Warrior Queen of Indian Land Elementary! Represent your school all year long during school events! " the flier read. "Contestants will be judged on facial beauty, personality, and overall appeal."

Related: 10 Simple Ways to Boost Your Child's Self Esteem

According to the three-page flier, prizes would be awarded at the October 20th pageant for "Best Eyes," "Best Hair," "Best Smile," "Best Dressed," and "Most Beautiful," which would be "based upon the contestant's facial beauty score only." Boys and girls could also submit photos to win additional awards, and could collect signatures to vie for the "Sweetheart" title. The flier included instructions on how to walk, turn, and pose for the judges.

"Trying to develop good self esteem in children is hard enough without something like this being pushed at their school," wrote Nita Buck of Rock Hill, South Carolina, a retired teacher whose grandchild attends Indian Land Elementary School.

Part of the flier advertising the beauty pageant at the Indian Land Elementary School (Photo: WSOC-TV/Facebook …Related: "World's Ugliest Woman" Tells People to "Stop Staring and Start Learning"

"This is not 'Honey Boo Boo Child.' This is not 'Toddlers and Tiaras.' This is an opportunity for the children to come up, shine, and be themselves on stage," Tracy Hyland, who helped organize the event, told WBTV.

"As a parent, watching my child go across the stage, it's wonderful," added Hyland, a national certified pageant judge who has been involved in pageants with her daughter for 20 years. "Let's think about the other activities children do—football, dance, soccer, swimming, ice-skating—all of those things are judged."

Hyland said that the pageant—which could cost more that $100 for a contestant and a parent to attend—was supposed to raise funds to buy "surprise" playground equipment for the school. The flier does not describe the event as a fundraiser and does not mention how the money would be spent. The school's principal, Beth Blum, told Yahoo! Shine that Hyland was not affiliated with Indian Land Elementary School.

"I don't know her at all," Blum said. Though she normally checks out any information that members of the community want to send to parents, in this particular case, the flier was printed and brought to the school for distribution without Blum having approved it. "It got by us," she told Yahoo! Shine.

When parents saw the flier in their childrens' backpacks on Friday, they were outraged. Jessica Champagne launched a Change.org petition, calling on Indian Land Elementary School to distance itself from the beauty pageant. (Though the event was in the school's name, it was to take place at a nearby church, with early registration held in the school's parking lot.)

"We live in a society where 6-year-olds have eating disorders and distorted body image issues. This kind of event feeds directly into these types of insecurities and the vapid idea that beauty is paramount to a person's value and self-worth," she wrote in her petition, which has 140 signatures. "We should not be teaching young children, who are in the process of developing their own social mores, memes and hierarchies that it is acceptable to judge people based on their looks. This event contradicts the values we teach our children and should NOT be sanctioned by the school."

Jessica Dodson, who started a Facebook page protesting the pageant, told the Charlotte Observer that her daughter came home in tears because she didn't think she was pretty enough to enter the contest, let alone win it.

"That they would base the criteria of choosing the Indian Land king and queen on facial beauty, it was horrific and a little bit revolting," Dodson, a mother of five, told NBC News in Charlotte.

Early Saturday morning the school's principal, Beth Blum, sent out an email saying that the pageant had been cancelled, triggering a second wave of discussion among parents.

"My kids go to this school...1st, 3rd, and 5th grades," Kristi Westphal wrote a local news station's Facebook page. "I never once got a letter about a beauty pageant until today when I received a cancellation email. Who knew!?! I don't agree with it at all, though."

Lancaster County School District representative David Knight told WSOC-TV that the district was not involved with the pageant plan.

"The district doesn't sanction this, did not organize it, none of that," Knight said. "All we do is what we usually do when a community event is going on for kids, we try to help publicize it by sending out flyers."

Some people have suggested that the school revamp the event into a talent contest. Others told NBC News in Charlotte that they were angry about the cancellation and are working on a petition to bring the pageant back.

"As the mother of two girls I see nothing wrong with a pageant," Melissa Rosenbaum of Indian Trail, South Carolina, posted on Facebook. "I don't think it sends a message that isn't already put out there by every media outlet. If your kids can't be secure enough to put themselves out there then don't let them go. Don't ruin something for everyone else. Disappointment is a fact of life; it is how you teach them to deal with it that matters. Grow up people." 

Cepat & Mudah 2-tips bekal makanan anak ke sekolah part2

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:24 AM 0 nak komen.. Links to this post




Macam entry sebelum ni berkaitan tips bekal makanan anak2 ke sekolah, kjali Mama nak citer tentang Kek Cawan Mini Coklat Cip. Sangat mudah dan cepat. Bangun pagi jer keluarkan dari freezer, sembahyang, kejutkan boys, siapkan dorang dan terus prepare bekalan makanan anak2 dan bapanya sekali sambil tunggu dorang breakfast.

Mommies & Daddies too bole cuba cara ni. Panaskan cupcakes ni dalam oven or microwave. 5 minit jer. Biar sejuk jap dan paipkan fresh cream or whipped cream, letak ceri ke, sprinkle ke then siap!

Anak2 mesti happy and excited. Tapi tak boleh selalu nanti obes pulak! Kanak2 sekarang mudah obes sebab kurang aktiviti berlari sana sini macam kita dulu. Nak bagi dorang main depan rumah dalam pagar pun Mama kena tunggu dan main sekali..kang hilang kang...Mama hilang nyawa terus....hahaha....Dulu nak pergi playground boleh pergi dgn kawan2, tak payah mak abah teman tapi sekarang....huiiihhhh gerun. Mr Hubby susah hati kalau kami gi playground sendiri. Takut kan org ambik sorang tak terkejar Mama dengan lagi 2 orang.

Orite...selamat mencuba. semoga idea dan tips ni dapat membantu kekecohan di pagi hari...huihuihui...

Monday, October 1, 2012

aktiviti craft hujung minggu

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:00 AM 0 nak komen.. Links to this post
Pg sabtu melayan anak2 dgn art and craft. Bangun pagi dah bising ajak buat art hari ni.Selesai breakfast masing2 dah gather kat meja dgn craft masing2. Alhamdulillah selesai aje art n craft session kami siap2 nk gi lunch kt luar sambil beli groceries. Esoknya (Sunday) twin ada hr sukan pula. lain kali Mama update citer hr sukan ek.

Tadaaaa...hasil aktiviti kami. mudah murah n fun. terkial-kial boys jahit untuk pertama kalinya.mama gelak guling tengok anak2 macam2 stail..kuikuikui...we had fun what important the most!


Mr Elephant by Tisya, Mr Tiger by Hazim n Mrs Giraffe by Haziq

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting