Saturday, October 13, 2012

When Mama turn green?

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:26 PM
Lately twin ada sajer arguement nya sampai Mama naik fening. Ni baru 7 tahun dah hingar bingar jadinya. Macam mana la agaknya bila makin besar. But selalunya apa yang dorang argue tak la benda besar tapi kecohnya sampai Mama boleh jadi hijau la. Ada masanya beria-ria bertekak at the end lepas 15 minit elok je bergurau senda balik, berpeluk sakan. Kalau melampau sampai terjerit-jerit Mama akan interfere tapi kalau masih mild lagi Mama buat tak dengar je. Biar dorang settle sendiri. Tapi nak tahu apa yang dorang selalu gaduhkan?......Turn siapa mandi dulu!? Turn siapa practice music dulu? Turn siapa jawab telefon?! Toys salah letak dan siapa kena minta maaf dulu?!!!

Oh my...inilah karma....seingat Mama, inilah yang biasa Mama adik beradik gaduhkan. Dan my mum akan jerit balik kat kami..."Pasal mandi pun nak gaduh! Siapa dulu pun tetap kena mandi kan!!"...Yes...I used the same dialog Mak. And the same scenario happened to me now...hahaha

Being a mommy of twin I have to remember whose turn next untuk pelbagai perkara especially siapa punya turn mandi dulu kali ni? Ada masanya tersilap...so jadi bigger arguement...so I need to join the Tomoi round except kami tak guna kaki tangan. Just high pitch of volume!

So bila terbaca entry from http://coretanuda.blogspot.com/2012/10/anak-kembar-pun-bergaduh-dan-berebut.html it makes me smile. Sebab memang ada juga orang bertanya perkara yang sama...Do your boys fight/argue?....Yes they did as other single born child. Because arguement boleh mengembangkan kreativiti minda mereka dan boost their self defense system. Tapi kena la pantau kan. Kalau dah start guna harsh words or physically encountered parents kenalah step in sebagai PBB atau Pendamai!

So everytime the boys argue lagi Mama try to motivate myself untuk jadi positive dan bertenang. "Sabar Mama...Sabar Mama....."

But ada kalanya...saya insan yang lemah...I will turn "green" and scream like Tarzan! So don't mess with me Boys!! hahahaha


Tisya...selamatkan diri if you think you are not guilty! muahahaha

2 nak komen..:

syiela said...

muehehehe.. sma la kita.. inipun kembar sya tak besar lagi kalau besar nanti jenuh la :)

Syida@Mrs K said...

syiela....u kena lagi teror dari saya sebab 4 hero...tapi I guess Aiman will be such an adorable big brother.suka baca cerita si abg Aiman. Sweet boy!

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting