Thursday, October 4, 2012

Yay! twin 1st medal...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 2:10 PM
Taaadaaaa....ni la medal boys yang dorang tak sempat ambil masa hari sukan hari tu sebab nak gi kelas muzik kan. konfius? sila check entry sebelum ni okay.

Sebelum ni dapat yang macam trophy tu masa pra sekolah. kali dapat yang medal pula so boys excited la sikit kan. Terasa cam budak besar katanya.

Both Mama N Mr Hubby were proud of them bukan sebab menang tapi sebab try their very best and teamwork on that day...that's what matter the most!

Yet Mama nak share something else besides story pasal medal ni. Mungkin mommies out there boleh jadikan rujukan jika berhadapan dgn situasi yang sama satu hari nanti. I am not a child expert just being me; a mommy. That's what I know the most.

Masa ambil gambar ni, tetiba Haziq said " ala...Haziq punya bukan gold...no 3 aje...malu la.."
At that point of time Mama realized Haziq ada konflik dalam hati. So Mama asked "why? why do feel that way?"
Haziq: "Yela Haziq tak no 1 macam Hazim...."
Mama: "So you are not proud of winning?....tak happy sebab berjaya dapat no 3?"
Haziq: "No 3 je bukan the top"
Mama: "No 1 atau 3 bukan hal yang utama. yang penting Haziq dah try your very best dan bermain sebagai satu pasukan. Mama tak nampak Haziq atau kawan2 Haziq marahkan budak2 yang jatuh tadi. In fact Mama saw all of you support each other."
Haziq: " But we still lost.."
Hazim: "Setiap kali practice mesti group Haziq menang. Kami pun tak sangka kami menang sebenarnya"
Mama: "Rezeki kita Allah yang tentukan. Hari ni menang mungkin esok kalah. Tapi apa yang penting setiap apa yang kita lakukan buat yang terbaik. You must always be proud of yourselves. Bangga dengan kemampuan diri okay"
Haziq: "Hope lain kali Haziq dapat gold juga.....(still sad)"
Hazim: " Haziq boleh share dgn Hazim...no problem"
Mama: "To Mama, both of you won and strong enough"






Mama tak mungkin dapat healed hati Haziq 100% sebab he has to learn to accept fact of life tapi at least Mama nak dia tahu apa yang penting in life. Susahkan...kalau boleh kita sebagai ibubapa nak anak2 rasa happy selalu tapi setiap perkara ada batasnya. Sampai certain situation children have to deal it themselves, barulah mereka membesar dengan baik, seimbang rohani dan jasmani. Mohon pada Allah swt agar segala yang kita lakukan untuk mereka diberkati,dirahmati dan dipermudahkan...Amin....

3 nak komen..:

PutriesNoora said...

bak kata david teoh:semuanya pemenang,tiada pengkalah...hehehe..semoga twin success selalu...aminnn=)

syiela said...

tahniah buat dorang

Syida@Mrs K said...

tengkiu..tengkiu..bagi pihak boys...hahaha

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting