Tuesday, October 23, 2012

When it comes to exams results....

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:25 PM
Being a parent of growing up twin I have to be smart and tactical....hahaha macam coach bola pula. Sedaya upaya menjadi ibu yang adil dan saksama. Tak nak lah berat sebelah kan kang ada yang tersentap. Not very healthy fore their well being.

For SK, twin tak ada ujian/exam because dorang under program KSSR bur for sekolah agama dorang still exams macam biasa. Last 2 weeks they had their final exams. Alhamdulillah, they are doing fine. Their hard works paid. To me, as long as they understand what they learnt should be fine with me. Of course if they achieved lower than 80%, I need to "siasat" why. Bukan apa mungkin ada topik yang dorang tak faham atau dorang tak concentrate in class or while ulangkaji.




Walaupun Mama & Abah tak compare result dorang berdua, yet twin sendiri compete with each other to get better results.Natural habits kan among adik beradik. At least mereka tetapkan each other as bench marks.
But yang jadi problem bila ada yang tidak puas hati keputusan peperiksaan itu. Who out do who....ada yang tak boleh terima kekalahan beating each other. Persaingan agak sengit apabila different by 3 points only! As for Mama & Abah as long they got 80% and above dah memadai sebab bagi kami probabaly ada jawapan yang mereka betul2 tak tahu atau silly mistakes. Tapi lower than 80% means we need to check what happened. Samada mereka tak faham, kurang tumpuan masa belajar atau banyak main.
Yang top mesti dipuji sebab itu usaha keras dia. Tapi yang no 2 bukan tak bagus cuma ada 1 subject dia terkehel sikit so itu punca dia tak dapat out do the other one yet he still got good grades. Tapi kalau dah sampai menangis2 tu yang jenuh. Kalau sok si Tisya ni pun dah sekolah mau haru biru setiap kali dapat result.
Who out do who?.....ada leeeeeee........  :D

0 nak komen..:

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting