Monday, January 2, 2012

Dan mereka pun berkata "Relax la Mama..."

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:51 AM
31 Dec 2011 adalah hari orientasi my boys....waaa...dah besar anak mama abah. Dah nak umur 7 tahun....dah masuk Tahun 1. Ofkos...saya orang yang sangat emosi...agak2 Azean Irdawaty pun kalah. Semalaman saya tak lena tidur okeh. Bangun pagi tu pun Mr Hubby kejutkan kalau tak sah terbabas. Teringat masa dorang kecik2...haaaa..cepatnya dah besar...

Pagi2 tu boys takde masalah nak bangun pagi. Semalamnya pun Haziq lambat sikit tido sebab katanya tak boleh tidur mata nih...nervous or excited I don't know.

Excitedly Mama siapkan dorang. Breakfast simple jer sebab takut perut dorang terkejut dah lama tak breakfast awal pagi kan. My lil girl pun kenalah bangun sekali. Also no complaint..Alhamdulillah...
Boys were excited! Satu, sebab rasa dah besar. Dua, sebab dapat pakai jam. Jenuh Mama mengajar masa cuti sekolah mengenai Masa okeh. Tiga, sebab pakai necktie!...boys kata rasa macam abah pulak....hihihi..owh...handsomenya anak2 mama abah. Dulu masa 1st time tengok Mr Hubby pakai necktie...cair jugak lah...now seeing my boys wearing it jadi touching pulek!...sila abaikan keemosian melampau ini yer....
 OWh.....my precious...(lagi sorang precious sedap tido atas bahu abah!)

Sampai skolah...wah...meriahnya!...Ibubapa dengan senyuman...anak2 ada yang muka nervous..ada yang muka ceria. Haziq & Hazim are both nervous & happy. They missed their friends too. So mata melilau cari rakan2 prasekolah dorang.
 



Mr Hubby kena dukung Tisya dan Mama mencari2 their seating area. Dorang kena buat ujian LINUS hari tu. Ujian Literasi & Numerasi...haaaa kata guru besarnya. Ujian ni untuk melihat kefahaman kanak-kanak tentang nombor dan membaca Bahasa Malaysia. Semasa ujian, ibubapa kena hadiri talk by teachers. Then baru ambik anak2 once they are done.

Dalam sibuk2 cari tempat Haziq & Hazim patut beratur....tetiba!

"HAZIQ.....HAZIM...HAI....."sore budak pompuan!....Erk!...haaa dah setat la Mama jeles...owh!...bukan 1 tapi 2...dan Mama bagi senyum kelat!...Abah bagi gelak evil* kat Mama.....Haziq & Hazim wave politely dan senyum2 malu...grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...................

Bila tengok mata Mama cam nak terkeluar...Haziq cakap " Ha...dah agak dah...mesti Mama jeles kan..."
Hazim pulak kata " Ops...bukan salah kami...dorang yang say hi..." Dan kedua-duanya berkata serentak..."Relax la Mama....."...

Dan sekali lagi Mr Hubby senyum meleret....sambil konon2 tahan gelak pandang Mama...."Owh budak2 tu dulu classmate Haziq Hazim kan.....sape nama dorang yer Mama?...." Haaaa sengaja la tu. Tanya Mama pulak.Dah! kita tukar sekolah.....sekolah budak laki2 jer....gila meroyan Mama nih....sila abaikan keemosian melampau ini sekali lagi.


At the end of the day...we had Pizza for lunch & balik rumah lepak2. Malam tak yah masak kata Mr Hubby (Weeeehuuuu kata Mama)  Kami bershopping di pasar malam saje. What a day!
 Budak yang pandai cakap inih...(Hazim tak nak ambik gambar....dia kata Mama ni asik main kamera ajer...)
 Jangan pikir banyak2...mari kita makan Pizza

p/s sehingga malam pun Mama dok teringat2 scene tu....huhuh.....macam mana la kalau dorang dah besar sok....kesian bakal girlfriend dorang kan.....)



12 nak komen..:

emma dangdut said...

abah: tanya haziq hazim class sama ke?

mak: belum baca lagi ni.sure teruja gila tgk cucu pki bju sekolah

emma: hahaha.adakah adik perempuan yang sama empunya sapu tangan tu? hahaha.. :D

adex-aieda said...

dah besau twins akak......twins saya tahun depan baru nk start hantar kindi.....now 4 years baru......tu baru aweks tegor twins,.....saya ni lau boyfriends yg tegoq my twins....hukhukhukhuk

ur twins so encem......hehehehe

syiela said...

first time sampai sini.. tak sangka ye my newborn twins pun haziq & hazim... :)

emma dangdut said...

bag haziq hazim sama ngn bag adik..angry birds sesaja -.-

Mrs K@Syida said...

emma dear:
Twin satu kelas. Dorang tak nak separate.

Bag angry birds tu cikgu prasekolah dorang presents.Beg sekolah agama Haziq choose upin & ipin , Hazim choose Ben10 :)

adex-aieda:
Seyes...saya mama yang jeles. Kesian bakal menantu saya..hihihi

syiela:
Tq for visiting. Taste kita sama! Makna nama Haziq & Hazim tu lebih kurang kan...bukan sedap ajer yang dicari, makna yang baik itu yang perlu betul tak...:)

Mrs K@Syida said...

emma dear...ye...salah sorang budak itu adalah empunya sapu tangan tersebut..harap maklum. Dan sekarang semakin bertambah calon2 ber hai-hai dengan angah. Jangan esok sape2 punya sapu tangan la dorng bawak balik!.

syiela said...

masa letak nama tu saya just berpaksikan pada maksudnya semata2.. bila seminggu baru perasan yg nama dorang ni just beza huruf last sekali..

saya letak dalam geng kembar ye :)

emma dangdut said...

hahahaha! lepas ni banyak la sapu tangan bersidai dekat ampaian.jaga jaga ...

(mata meliar)hhahhaha

emma dangdut said...

relax la angah..tetiba emma join haziq hazim

hahahah

Mrs K@Syida said...

haaaa...mak su@acu jangan nak ngada2.

Mrs K@Syida said...

haaaa...mak su@acu jangan nak ngada2.

emma dangdut said...

siap dua kali warning hahha!ampaian beli dua ngah..takut tak muat hahaha!

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting