Saturday, October 10, 2009

Tersentap...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:25 AM
Dah lebih 24jam pun hal tu berlalu tapi rasanya makin berbisa. Nak cakap ke tak..nak cakap ke tak...ish cakaplah... maka terluahlah segala yg bersarang di hati pada Mr K. Hubby selalu jadi pendengar yg setia. Masa keje bank dulu almost everyday Mr K setia mendengar keluhan mama. Bukan tu aje siap airmata & sedu sedan ler. Dan setiap kali selepas sesi luahan hati mesti mama lega sangat. TQ abah..

Apa yang menyentap mama?..."OOO u dah full housewife ke...eiii bestnya dapat lepak..." EXCUSE ME....ingat housewife ni keje nye lepak je kat ghumah je. Punya la panas hati masa tu. Kalau simbah air pun sure takde pape time tu. Ye..mama sensitif, tapi ini hak mama.

Kalau tak tahu jangan buat2 tahu. Terkilan bila pikir ada orang ingat surirumah ni best duk rumah, bole lepak-lepak tengok tv,tengok vcd dan tah apa2 lagi.

Tolonglah....being a housewife bukan hanya tengok anak2, masak, lipat kain etc. Selain menyelesaikan hal rumah yg tak pernah sudah, tanggungjawab utama pada anak2. Mama homeschooled Haziq & Hazim. Both of them ada daily schedule what they will learn everyday. Mama monitor closely their progress to ensure they understand & enjoy learning. At the same time taking care of little baby is not easy ok. Tambah Batrisyia dah makin galak merangkak & sesekali memanjat, You have to be with her most of the time. Lepas masak for children (bukan setakat goreng telur jer okeh..), you have to feed them. Agak2 berapa lama diperlukan untuk menyuap 3 mulut? Itu tak termasuk fussy eater. Kadang2 dekat sejam menyuap Batrisyia tau. Sambil suap sambil ajar spelling la, drawing lah. Anak2 tido dapatla mama gosok baju dengan tenang. Setiap masa ada jer benda kena buat. Tengok tv memang ada tapi sangat ler terbatas. Ia akan beri contoh tak baik pada anak2 pulak. Ingat semua citer elok sangat ker tengok dgn anak2...dah la tv kita ni makin banyak citer sinetron yg tah apa2.

Keje rumah jangan cakap la. Lepas satu,satu. Mama tak la mengeluh tapi tercabar bila ada org simply said best jadi surirumah ni sebab dapat lepak2. sorry babe!. Mama tak tau pada org lain tapi this is me. Apa yg menyeronokkan tentang being a housewife ni ialah peluang membesarkan anak2 sendiri & melihat keletah mereka setiap hari. But it is not easy. Ada ketikanya mama pun gagal mengawal emosi bila berdepan dgn masalah anak2. Tapi mama ada Mr K yg selalu menjadi pendengar & pembimbing.

Mama belajar lagi bukan mudah menerima perspektif manusia apabila kita menukar cara hidup kita. Bukan mudah memujuk hati apabila terguris dengan kata2 yg mama tak suka dengar. "Biarlah...mama tau apa yang betul kan. Buat apa nak fikir sangat apa org nak kata.." setiap kali itulah nasihat Mr K. Simple & Tepat. "Ok" kata mama tapi hati masih tersentap. O_O

2 nak komen..:

nurshariza mohmad samiri said...

salam mama.. harap mama tabah.. ini la dugaan bila kt menukar cr hidup kita.. itu la sbb nye ieza blm bersedia nak terima ofer dr my husband suh jd full housewife sbb ieza tau lg byk tanggungjwb yg perlu djg..msh byk yg perlu dipelajari sblm jd full housewife.. terutamanye bab kewangan...

Mrs K@Syida said...

hi ieza..thanks!..bukan aper yg tersentap tuh sebab yg duk rumah dgn anak2nya saya. Tunggang langgangnya saya sorang jer yg tahu.Takpe la..tersensitif sikit. TQ yer wak...

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting