Wednesday, August 8, 2012

School Bully

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 9:26 AM
Just finished helping my youngest sister with her assignments. One of her assignments is about school bully. Helping her with her vocabulary and grammar usage. Add up few pointer to make it more interesting. (So, Emma...you better study hard and smart ok...I will support you all the way..)

Tapi bukan tu yang saya nak citer. Bila dah buat assignment about school bully, saya pun google2 la kat internet. Rupanya latest info or studies memang tak banyak. Ada satu kajian menyeluruh mengenai statistik kes buli di sekolah pun dibuat pada tahun 2008. Dah far behind and tak relevan lagi. Perhaps ada lagi tapi tak dikongsi di internet. Hopefully adik2 kat universiti or college tu boleh share good info and anything related to their tesis or assignment online. Maybe you could share it here Education Research Paper.
Kajian or assignment tu mungkin boleh menjadi rujukan dan panduan pada individu yang lain. Tak rugi kan.

Another shocking info is tahun lepas sahaja 307 kes telah dilaporkan dan seramai 432 remaja telah ditangkap. Oh my.....tahun ini setakat yang Mama baca, statistik menurun tetapi masih di tahap yang tak membanggakan. Helping my sister with her assignment sedikit sebanyak mengajar saya tentang buli di sekolah. Kenapa budak2 ni membuli dan kenapa kebanyakkan mangsa berdiam diri sehinggalah berlaku kecederaan? Tahu tak banyak kes berlaku dalam kawasan sekolah. Malah budak2 ni pandai pakat2 panggil geng pukul kawan sekolah. My Goodness...

What happened to our youngster? Dah tak ada nilai respect antara satu sama lain? Kenapa perselisihan faham perlu diselesaikan dengan kekasaran dan kebiadapan? Mana nilai2 masyarakat bertamadun yang menjadi pegangan? Tak boleh ke duduk bincang baik2? Tak boleh ke tak memeningkan ibubapa?

Malah yang tak best lagi remaja perempuan pun dah pandai bertumbuk, berlawan dan  memaki hamun sesama rakan mereka. Astagfirulllah.....kalau dulu orang perempuan cakap kuat2 in public pun org dah pandang semacam ini kan sampai bertumbuk. Ingat lagi video you tube yang hangat diperkatakan dulu? (tahun lepas rasanya.)

Yang paling menakutkan jika mangsa tu cedera hingga cacat kekal atau lebih mengharukan jika melibatkan kematian. Nyawa takde ganti sayang oiii....Dah mati anak orang takkan nak minta maaf dan nangis2 menyesal sajer. Takkan mak bapa budak tu nak pukul awak sampai mati juga. Bukan hak kita menamatkan nyawa orang lain. Kuasa tu milik mutlak Allah swt. Sudahnya, mak bapa si mati juga meratapi kehilangan anak yang dikasihi.

Semalam jemput twin balik sekolah, riuh dorang bercerita hal kawan sekelas. Al maklumlah, ada macam2 jenis budak. Ada yang nakal...nakal sangat. Ada yang leceh....nanges saje kejenye. Two of twin classmate named Zachery & saper tah dok kacau and sakat twin semalam. Still remember this boy? Klik Just because twin ada gunting dan tak nak pinjamkan pada dorang, 2 gangster kecik ni pakat2 kata twin bodoh la, pekak la dan siap ambil gunting org lain dan acah2 nak gunting rambut, baju dan cucuk twin. As per twin stories, at first dorang buat tak tahu jer sebab malas nak layan. Lagi dorang tak layan, lagi la panas budak 2 orang tu. Bila dah takde respon, 2 org gangster Kg Pening Lalat ni tak puas hati dan start acah2 guna gunting pulak. Bila ada kawan yang defend twin, dorang siap cakap "Kau apa hal?...Jangan nak sibuk!" Wow.....Mama seram gak sebab babitkan gunting nih. Aduyai.......tertoreh anak auntie nak oiii siap la awak yerrrrr.....

Bila tanya kenapa twin tak bagi pinjam, twin said gunting tu barang dorang dan dorang ada hak untuk decide nak bagi atau tidak. Lagipun twin kata dorang dah macam pembantu Zachery sebab almost all his stationeries dia pinjam kawan2. Bila tanya kenapa tak bawa sendiri punya si Zachery boleh cakap parents dia tak provide.

Saya tak rasa parents dia tak provide tapi mungkin asyik hilang sahaja or Zachery tak jaga barang sebab tu parents dia malas nak layan. Tapi effect dia pada anak2 orang lain. I dont mind the boys pinjamkan barang2 dorang as long as they got it back. Furthermore betul juga kata twin, barang tu barang dorang. So dorang ada hak untuk buat keputusan.Darn...pandainyer...huhuhu

But Zachery can be very aggressive sometimes. Ia bukan sahaja membahayakan kanak2 lain malah dia sendiri. Tanda2 sikap pembuli dah nampak dan kena cepat2 bendung dan guide dia. Anak2 kecil ni senang nak bentuk. Kalau dah makin besar agak sukar sebab kelakuan tu dah sebati dalam diri.

Respect....itu main important life subject.Respect others tak kira bangsa, agama, pangkat dan usia. Kawal diri dalam apa jua permasalahan dan seimbangkan kekuatan rohani dan jasmani. Selesaikan pertelingkahan secara bertamadun.

p/s...takutkan......hari2 berdoa anak2 selamat dunia akhirat, sihat walafiat dan berjaya tak kira di mana pun dorang berada.

 
Don't mess with us...Our Mama as fierce as Lion!



2 nak komen..:

syiela said...

risaunya saya baca... si Zackery ni mmg selalu kacau twinkan... dah siap berani mencucuk dengan gunting bagai...minta simpang janganlah sesuatu yang buruk berlaku kat dorang

Syida@Mrs K said...

Hi syiela.
I got the feeling something not right about that boy.Kadang2 sikap macam tu bersebab.Banyak sebabnya.Mungkin ada benda yang dia cemburukan dgn twin. Mungkin dia tak tahu sikap dia seriously dangerous.This need guidance from parents. Bukan scold atau marah tapi masa kita tegur perbuatan dia mesti disertakan dengan contoh dan kenapa secara terang tanpa emosi keras.Nanti budak tu bukan focus pada kenapa dia tak boleh buat benda tu tapi pada suara keras/kasar kita yang tegur perbuatan dia.Twin pun ada kelemahan mereka tapi I know why. Ada perbuatan mereka dicopycat dari cara didikan kami. Human are not perfect kan.I admit that anyway tq syiela.

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting