Thursday, October 27, 2011

Borak 2 beradik

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 12:58 PM

Mama: Dah cepat makan, nak mandi. Nanti main elok2. Jangan bising sangat abah tengah
banyak kerja
Haziq: Abah buat apa? (Sambil tengok Abah)
Hazim: Buat kerja la...
Haziq: Apa kata Mama tolong Abah buat kerja.
Hazim: Ish... ni bukan kerja sekolah.
Mama: ....(diam jer nak tengok apa lagi kerenah twin)
Haziq: Kalau Mama tolong mesti cepat siap.
Hazim: Tak boleh.....nanti boss abah marah.
Haziq: La....kata tadi bukan kerja sekolah. Kerja sekolah memang tak boleh orang tolong
Hazim: Kalau boss abah tahu Mama buat macam mana?
Haziq: Ala...tak payah cakap. Mama nak tolong Abah cepatkan habis kerja tu aje. Yang penting siap
Hazim: Mana boleh macam tu....kalau macam tu kerja sekolah Hazim nanti Haziq buatkan.
Boleh Hazim cepat siap....
Haziq: Kan tadi cakap ini kerja bukan kerja sekolah...
Mama: Dah jom mandi tak pasal jadi gaduh pulak....

Pemikiran budak simple je kan. Selalunya kalau dorang buat kerja sekolah Mama selalu duduk sebelah untuk guide. So to them Mama tolong buat kerja Abah is like sitting next to him and guide Abah. To them by sitting next to them when they are doing their homework is like comfort and attention that makes them do their homework faster. Kids love attention. Walau pun kadang-kadang macam2 benda kena buat at that time mama had to put off just to sit next to them. Sama macam practice music. If I sit next to them they easily understand and able to play nicely even though the notes are tough but if not they easily give up.

Mama learnt to think simpler and happier. Smile Mama smile walau baju banyak nak gosok....grrrr

1 nak komen..:

emma dangdut said...

kerja abg kroll sampai bawak balik rumah.glerrlah!
kang juling itik tgk lama lama paper tu kang. :P

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting