Friday, October 21, 2011

Haziq & Hazim 1st time cabut gigi

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 11:57 PM
wajah sebelum...hehehe
selepas.....




Today first time kami bawa twin ke dentist. Gigi kekal Haziq Hazim yang depan dah keluar. Their teeth are still ok. Tak goyang dan tak rosak. Masih kuat dan elok. Since sampai dua batang dah nak keluar we have to seek dentist.

Before we bring them to dentist we have talked and discussed about it with them since last week. Kira dah inform them in advance. In fact Mama siap pergi consult dengan dentist tu for advice and plans. Mama dan Mr Hubby tak nak dorang takut nak jumpa doktor gigi lagi selepas ini. So we take the hassle to plan it properly. It was more easier to discuss with the dentist as Mama already know her. Mama pernah invite her to give talk and demo at Haziq & Hazim's preschool. (and the children love her!)

Learning from her (Dr Yuzawati-Klinik Pergigian Setia Alam), parents should not lied to the children. Let them know the truth. Beritahu anak-anak apa yang perlu mereka hadapi, prosesnya dan terangkan kenapa mereka harus lalui ia. Oleh kerana Mr Hubby dan Mama memang nak dorang cabut gigi susu yang di depan tu sebab 2 batang gigi kekal dah nak keluar, so kami beritahu yang sebenar. Kami ceritakan prosesnya bermula dengan doktor gigi akan memeriksa gigi mereka dan gusi akan dibius. Kemudian proses mencabut lebih cepat dan tak sakit. Mama siap tunjuk contoh gambar gigi dari google utk tunjukkan detail why they need to do it. hihihi...(modern techno) and it works. They are scared but agreed.

To parents yang duduk area berdekatan Setia Alam I would suggest klinik ini sebab doktor dia memang sangat memahami,cepat dan sabar. Perhaps you can meet her in advance like we done and plan the session properly as we don't want the children feels scared.Ops promo free...but really she is nice!

Mr Hubby took half day off. Our appointment scheduled at 3pm. Haziq agreed masuk dulu. Mama teman katanya. Orait bebeh... Mama agreed tapi honestly I am scared!..Gila. Mama pun takut jumpa dentist okeh. Sebab tu gigi tak cantik. Tapi tak nak la anak2 ikut perangai Mama Abah dia kan. Haziq was so strong and brave. He cried a bit tapi tak la meronta-ronta. Alhamdulillah... But yang kelakarnya siap ingatkan doktor tak mau jarum panjang2, buat slow-slow yer.

Hahahah..

next Hazim's turn. Suppose Mr Hubby masuk tapi sebab Tisya melekat kat abahnya so Mama teman kan lagi. Weeehooo....Hazim pun okeh. Sakit, jerit sikit of course la kan. What do u expect from budak 6 tahun. Poor thing...Dia pun ingatkan doktor tolong buat dengan berhati-hati katanya....hahaha....doktor pun gelak.Tapi kan Mama punya la peluk dia sampai dia kata Mama peluk yang sakit...hehehe Sebabnya Mama yang cam nak pengsan. Ini la pertama kali tengok secara live and direct. woooooooo......

Mr Hubby ingatkan boys to be strong. Dan siap cakap jangan buat lawak macam Mr Bean. Since Abah and children (including Tisya!) like Mr Bean tu, so senang nak story morry keadaan dalam bilik dentist la, kerja dentist la etc. Grrrr....I am not a big fan of him. Dah buat deal dengan Mr Hubby. Next visit his turn pulak. He is so very sensitive about our children. Both of us always wanted to be next to our children every time they are facing their first. He took day off just for this. That's why he is very dear to us. Tq Abah.

Then Abah belanja dorang makan sundae cone Mc D. Tisya terkejut tengok abang2 takde gigi. Eeeeee...kata Tisya. kikkikikik.....
budak tecik pun nganga....

Balik Mama masak jelly & bubur lambuk ayam special. Menu utk org baru cabut gigi...heheheh...
Mr Hubby kata sedap...hehehe...bangga..bangga..
yummy..

Mama realized that they are growing up very fast. Every now and then they will face a lot of new things in life. I am not afraid of growing old but I am afraid to let them grow. It may sound selfish but growing up meant they are learning to be independent. Mama need to loosen my grip bit by bit day by day.....Ya Allah please protect my children-Amin


1 nak komen..:

emma dangdut said...

amaran keras no cokolat gula gula !macik macik je boleh sebab macik macik gigi dah chumpang champing :P

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting