Wednesday, November 23, 2011

My boys graduation day...

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 1:02 AM
Sowey lambat update. Tersangat la sibuk 2-3 hari ini.

The day before graduation day masa jemput twin balik skolah Mama diberitahu yang en Suami akan menyampaikan sijil utk kanak-kanak prasekolah. Tiada surat menyurat mahupun kad jemputan okeh. Via mulut ado.Itupun pembantu cikgu yang cakap. Sedikit terguris... (biasa la Mama bab2 ni cepat sikit sentap sebab macam ikhlas tak ihklas jer jemput). Tapi takpe...apa kita buat kena la ikhlas kan. LillahiTaaala.

Then Mr Hubby forward sms dari cikgu saying the same thing tapi ada tambahan sedikit iaitu kami dijemput utk hadir jamuan selepas function. SMS dihantar dah dekat maghrib. Erk...ok kami terima jemputan itu walaupun agak terkilan. So takpelah. Hal2 ini sama sekali kami tidak bincangkan di hadapan twin yer. tak nak bagi wrong impression depan twin.

On the day...kami sampai around 7.30am. Wow...tahu ajela budak 6 tahun kalau dah lasak....kelam kabut bilik menunggu tu jadinya. Gladly some nicest mommies ada membantu guru2 prasekolah. Quite suprise ada persembahan sebab cikgu tak inform apa2. Bukan saya nak sibuk yer..tapi kalau bagitau dah sahlah saya datang awal sikit utk tolong make up kan dan siapkan budak. Mana nak layan budak2 ramai ni kalau harap kederat 4 org guru and pembantu. Walau sedikit kesal I help out sebab saya kesian kat cikgu2. Penat tau nak layan budak2.LillahiTaala.

En Suami tersayang mundar mandir dengan Tisya depan bilik tu. Nak ambik seats acara lambat lagi. Dah la panas dewan tu. Sebab saya takde dia dok la tunggu kt situ. Suddenly, masa acara dah nak start dan saya pun dok kelam kabut cari hubby sebab dia kata nak gi toilet dekat bilik guru...then tetiba dia berjalan sekali dengan VVIP hari itu. Erk?....peliks...siap dijemput duduk lagi kat sofa VIP tu. So terkontang kanting la saya dengan Tisya. Nak nanges sebab dewan dah penuh, takde seats...last2 saya duduk jer kat kerusi cikgu2 belakang sofa VIP tu. buat selamba.

Jenuh..dah la nak ambik gambar..nak jaga Tisya. Kesian budak kecik nih.Mujur pandai behave so tak ler Mama dia pening. Masa penyampaian sijil budak pra lagi la kelam kabut. Ada 50 budak, jubah convo cuma ada 10 jer. (ini bukan salah sekolah...dorang takde budget...satu sut rege RM50!) so 10 budak naik sorang demi sorang,...next person turun terus bukak jubah and sarung pada next person yang akan naik! Gila kecoh jadinya...hahaha...tapi funny pun ader. Comey jer budak2 ni menangani situasi..Thumbs Up! to mommies and teachers yang membantu masa tukar2 baju nih.

Selepas acara habis baru dapat borak dengan hubby. Dia kata ms keluar dari toilet, ada sorang cikgu approach and ajak dia turun sekali jemput VIP naik ke dewan. Then baru dia tahu dia kena duduk sekali di tempat VIP tu. Then masa ucapan aluan tak sebut pun nama hubby okeh. Tu yang saya rasa macam melukut di tepi gantang! Speech pun nan ado (perkataan ini dipinjam dari mrs zach). So sekali lagi saya kata pada diri Lillahi Taala.

Jamuan ringan tu memang kami plan tak join sebab En Suami ambik half day leave ajer. (Jamuan tu after function) Tup..Tup...jamuan tu pagi2 la pulak. Itu pun kami tahu masa tengah sebuk2 siapkan bebudak nih... Takpelah kami kata. We had breakfast already.

Kawan-kawan..
Segala yang kami laki bini curahkan adalah kerana Allah swt. Kami percaya apa sahaja yang kami usahakan bukan hanya untuk anak kami tetapi untuk kawan-kawan anak kami. Kita tak boleh terlalu mengharapkan pihak guru2 dan sekolah kerana tanggungjawab mereka sangat banyak dan besar. So we believe parents should help too. Tapi setelah melalui 1 tahun yang penuh warna warni....salahkah kami meminta sedikit reputable respect dari pihak sekolah. Thank you sahaja tidak memadai...the thought that counts. Kami tak minta medal nor awards. Cukup sekadar menghormati kami dengan cara yang wajar.

Perhaps ada readers yang tak bersetuju tapi ini cuma pendapat kami. Ingat..Lillahi Taala.....



0 nak komen..:

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting