Wednesday, July 25, 2012

cerita 5 ramadhan

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 10:10 AM
Salam,
Bermula 1st Ramadhan @ Sabtu 21 July 2012 my lil Tisya mula belajar potty training. Adussss....memula tu tak setuju juga bila Mr Hubby suggest it because tentunya first day of puasa rasa cam lembik sikit tapi bila pikir2 bila lagi nak start and Mr Hubby pun ada kat rumah boleh la tolong2 lap kan ...in case....huhuhu.

3 beradiks..Tisya tersepit sebab abang2 berebut nak ambik gambar dgn bb Tisya
My big girl...kakak Tisya....hugging her BoBoiboy's dvd collection..

Tisya was excited because dia rasa she is a big girl now. Memula dia cam peliks sebab pakai underwear kan. Pastu senyum2 sebab dapat pakai underwear Hello Kittynya. Bila dukung Tisya jer tak la rasa pampers lagi. First attempt...success!. Pandai pulak si Tisya cakap " Mama nak cencen"...apa lagi menderu Mama bawa gi toilet dan berjaya!. All of us cheered dan bagi dia big hugs and kisses. Happy sangat si Tisya. But the next one......tercicir depan TV, then kat carpet, then kat stool meja makan, then kat depan bilik......huhhuhu...ponat Mama okeh. Tisya a bit scared & sad sebab Mama Abah asyik cakap "Tisya, u have to tell if u want to cencen.." Then malam Mama still bagi pakai pampers lagi. Yelah budak tu dah stress belajar potty training.

Next day we tried again after 3pm sebab sepanjang pagi & tengahari kami gi kelas muzik dan shopping groceries kat Jusco. First attempt berjaya but not so lucky for the second and third one then Mama bagi pakai pampers sebab dah kesian budak tu cam frust je. Mama pun letih mengemop okeh

Then on Monday & Tuesday...Alhamdulillah. Tisya dah getting better and no more tercicir lagi. Mama dah ready gulung carpet takut terkena lagi. Sebab last Sunday tu beli her undies dan suruh dia pilih sendiri so Tisya gets excited to wear it. Dah besar anak Mama. Even her brothers were proud of her. For the time being untuk malam dan keluar jalan2 I still use diapers sebab she is still learning tapi InsyaAllah by next week nak start ajar no diapers for night. Seram gak kang banjir katil Vono Mama....huhuhu...she has her own bed in our bedroom tapi still keep coming back to Mama Abah nest...pantang tengok kami rapat sket mesti si Tisya akan cakap " Tepi sikit...tepi sikit...Sya nak tengah...."....kacau daun jer :P

As for the boys...Alhamdulillah setakat hari ni puasa masih penuh. Masih bersemangat. Cuma bangun sahur jer payah. Nak suruh makan pun jenuh. Tapi lepas sahur cargas!...

Few things in my mind...sedikit susah hati dan sakit hati...moga Ramadhan memberi keberkatan kepada saya dan keluarga....Ya Allah ku hanya vermohon padaMU...makbulkanlah permohonan ku...Amin..

p/s what's ur story?

3 nak komen..:

syiela said...

alhamdulillah tisya dah pandai tak lama free diaper la

alhamdulillah juga si kembar cergas berpuasa.. gud luck tuk mereka hingga akhir ramadhan :)

UmmiAbi said...

Gud luck mama....:)
Mama yg kne byk bersabar...hehe

Syida@Mrs K said...

Thanks syiela n UmmiAbi.
Alhamdulillah buang air besar ke kecil ke Tisya dah lulus...huhuhu..dah besar anak dara saya....
Malam je tak tahu lagi...minta2 tak banyak hal..
Tapi kelakar juga tengok muka Tisya 1st time buang air....muka nervous+confius+peliks...

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting