Tuesday, July 10, 2012

Please Dont Compare/Label my children..tq :) (part 1)

Tukang tulis... Syida@Mrs K at 6:36 PM
One day Mama ke Giant with boys and lil' Tisya. Hari tu sek agama boys cuti. So after school boys excitedly minta pergi jalan2. Since Tesco & Giant adalah yang paling dekat dan senang nak pergi so we went there. After they call their Abah for permission then off we go dengan baju sekolah tu. We had great lunch together then jalan2 kat Giant. Masa nak bayar twin excited nak bayar sendiri hadiah father's day dorang. Then came this girl yang kerja kat kaunter bayaran tu tanya soalan yang sangat2 biasa iaitu

Giant Girl: Eh twin ke kak?
Saya: Ye. sambil senyum
GG: Mana abang yer?
Saya: Haziq, say something.

But I realized tetiba dia jengketkan kaki sikit. Bagi nampak tinggi. (huh...???)

GG: Owh...naper abang pendek dari adik?
Saya: Dik bole cepat sikit?.

Haziq came to me and hug me from behind. As for Hazim he just hold Haziq's hand.

Mama start buat muka tak friendly. Normally I don't tapi bila terpandangkan Haziq jengketkan kaki tu saya mula sedar Haziq dah mula kecil hati dan tak suka being compare. He is getting older....That time saya macam tersedar yang Haziq dah mula rasa tak yakin dgn diri dia. Haziq mungkin tahu Mama & Abah tak pernah kisah hal tinggi rendah ni tapi bila banyak sangat org dok cakap benda yang sama selama 7 tahun, dia makin mula rasa rendah diri.

I just hug him right there after bayar dan cakap pada dia Mama dan family kita sayang Haziq dan ketinggian Haziq bukan bermakna Haziq tak pandai, tak baik dan apa saje. Hazim pun suddenly cakap "Org tu tak idea nak cakap apa sebab tu cakap benda macam tu. Lain kali baik tak payah cakap kan..."

Haziq: "Mama...kenapa orang kalau tegur twin jer mesti cakap macam tu?...Mesti nak tahu beza? Kenapa dorang tak boleh just tengok sahaja dan don't say anything?...Haziq dah bosan dengar benda yang sama"

Anda tahu perasaan saya? Perasaan seorang ibu? Keluhan yang macam ni bagai merenyuk2 hati saya sebab saya sedar Haziq kehilangan sebahagian kecil dari keyakinan diri dia.

Another since few days then, it was during weekend. Kami ke Jusco for groceries shopping. Sekali lagi di tegur pekerja Jusco pula. Girl tu baru cakap "Owh..twin ye kak?.." Haziq immediately peluk dan berdiri belakang saya. Tak mahu org tu cakap lagi dan tengok dia. Hazim pula terus pegang Haziq sambil buat2 borak dgn Tisya yg duduk dalam trolley. See........how he hate that comment...

I will share more incident in my next entry. Being twin memang nampak comel dan best. Tapi manusia memang suka compare!. Please...being their parent we try very best to treat them individual sebab nak mereka tahu keistimewaan mereka sebagai individu bukan pair.

I believe ramai parents of twin and multiple mengalami situasi yang sama. Selagi anak mereka ok dan tak paham lagi takpelah. Tapi kalau mereka makin besar dan mulai faham tentu tak best. Kita pun tak suka kena compare dgn adik beradik kita kan?. Sapa yang comel? sapa yg pandai? Sapa yang cantik? sapa yang gaji besar? etc..the list will go on and on...

Till we meet in my next entry...Thanks.

LOL



no matter what Tisya yg paling bertuah sebab punya 2 abang yang muka sama yang sanggup layan dia main masak2 dan playhouse :)

3 nak komen..:

syiela said...

adeh risau pulak bila jadi camnikan.. sekarang pun orang dah start compare my twins.. oh abangnya (Haziq) kecik adiknya (hazim) debab sikit..

Bila baca luahan hati syida seperti saya pulak yg terasa

Syida@Mrs K said...

Dear syiela..
Ada masanya org dewasa tak prihatin perasaan budak2. Mereka pun bijak dan boleh berfikir.Bagi saya parents perlu main peranan dan tegas dgn org keliling agar perasaan anak2 tidak terusik. Mereka masih mentah dan belum mampu memproses ayat2 sinikal macam ni. Kita ada hak untuk pastikan anak2 kita membesar dgn yakin dan tidak rasa rendah diri sebab akibatnya self esteem mereka akan terjejas. Anyway tQ for your comment. Semoga anak2 kita membesar dgn baik.LOL

Mama Kembar 3 said...

same case with my boys. kalau jumpa org mesti tanya yg mana no 1, 2, 3. then bila kita dah ckp mesti komen "ohh no 2 bdn lagi besar yer". pernah skali, ada this pakcik siap kata lebih kurang camni "ehh patut no 2 tu yg jd abg tu sbb badan dia besar". laaa pulak dahh...

 

Mama vs Dunia Baru Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting